Thursday , March 28 2024

Sefa diplomatiei europene: "Trebuie să existe un stat palestinian". Ierusalimul "trebuie să fie capitala celor două state", Palestina şi Israel

mogherini Şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini a pledat sâmbătă pentru existenţa unui stat palestinian independent, în prima sa vizită la Gaza, şi a avertizat că lumea “nu va suporta” un nou război israeliano-palestinian, după cel din această vară. Ea a mai spus că Ierusalimul “trebuie să fie capitala celor două state” Palestina şi Israel.

Şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini a declarat sâmbătă că Ierusalimul ar trebui “să fie capitala celor două state” palestinian şi israelian, în contextul în care partea palestiniană a Oraşului Sfânt, anexată de Israel, este prada unor violenţe, relatează AFP.
“Eu cred că Ierusalimul poate să fie şi trebuie să fie capitala a două state”, a declarat Mogherini la Ramallah, în Cisiordania ocupată.
“Provocarea este de a arăta că Ierusalimul poate fi împărtăşit în pace şi respect”, a adăugat ea.
Această declaraţie a fost făcută în contextul în care tensiunile au atins un punct foarte ridicat în Ierusalimul de Est, israelienii continuând colonizarea spre marea nemulţumire a palestinienilor, care denunţă provocări pe Esplanada Moscheilor, al treilea loc sfânt al islamului.
“Aceasta nu este doar o problemă israeliano-palestiniană, este vorba despre o problemă globală”, a continuat Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă într-o conferinţă de presă comună cu premierul palestinian Rami Hamdallah, în care a catalogat colonizarea israeliană ca “ilegală” şi “un obstacol în calea unei soluţii cu două state”.
“Trebuie să existe un stat palestinian, acesta este obiectivul, iar această poziţie este împărtăşită de întreaga Uniune Europeană (UE)”, a declarat ea într-o conferinţă de presă, la Gaza. “Lumea nu va suporta al patrulea război”, după celelalte trei ofensive sângeroase efectuate de Israel în ultimii şase ani, a adăugat Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă.
Vizita lui Mogherini are loc în contextul în care palestinieni şi poliţia israeliană se înfruntă în fiecare noapte pe străzile Ierusalimului de Est, ocupat şi anexat de către Israel.
În paralel, în Gaza, o serie de atentate comise vineri asupra bunurilor unor reprezentanţi Fatah, a pus la încercare dificila reconciliere aflată în curs cu islamiştii din cadrul Hamas, o reconciliere considerată indispendabilă în vederea reconstrucţiei enclavei palestiniene devastate de războaie.
Cele 50 de zile de război (8 iulie-26 august), care s-au soldat cu aproximativ 2.200 de morţi de partea palestiniană, majoritatea civili, şi peste 70 de partea israeliană, aproape toţi militari, au distrus aproape întreaga enclavă.
În total, 134 de ţări din întreaga lume au recunoscut Palestina, potrivit Autorităţii Palestiniene (AP). Ultima a fost Suedia, pe 30 octombrie.
La Londra, Parlamentul britanic a votat pentru recunoaşterea Palestinei, iar deputaţii Partidului Socialist (PS), aflat la putere în Franţa, pregătesc o propunere de rezoluţie care invită Guvernul să recunoască statul Palestina şi care ar putea să fie adoptată în următoarele săptămâni.
Palestinienii, care deţin din 2012 statutul de stat observator la ONU, intenţionează să prezinte în noiembrie un proiect de rezoluţie Consiliului de Securitate al ONU, cu scopul de a obţine încetarea ocupaţiei Palestinei de către Israel într-un termen de doi ani şi de a deschide calea către un stat independent, între frontierele din 1967. Însă acest proiect ar putea să fie strivit în faşă printr-un vot de veto american.
Mediafax

Vezi si

Supermarketurile nu vor fi închise în week-end. Ciolacu: Rezultă clar că nu e oportun

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că supermarketurile nu vor …