Saturday , June 15 2024

Sefa Centrului de Transfuzii din Slobozia, in stenograme halucinante: E de culoare? Nu-i trebuie sange

transfuzii

Directoarea Centrului de Transfuzii Slobozia, unde ar fi primit sange cei care plateau, nu cei care aveau nevoie, ar fi negociat “cu sange rece” cine primea o sansa la viata si cine nu, sustin procurorii in motivarea arestarii preventive a sefei institutiei.
Medicul Cristina Stoian ar fi dispretuit angajatii, acuza anchetatorii, iar singurul sau scop ar fi fost sa se imbogateasca de pe urma traficului cu sange pe care il facea, in colaborare cu alti colegi de-ai sai, arata Realitatea TV.
Procurorii precizeaza ca nicio solicitare de sange nu era aprobata fara avizul sefei institutie, prin aceasta procedura fiind nevoiti sa treaca toti medicii de la spitalele din judetul Ialomita.
Ea ar fi oferit flacoane de sange contracost, cu preturi cuprinse de la 50 de lei la 200 de lei, unul dintre criterii fiind tipul grupei de sange. Culmea, unii pacienti nu ar fi primit sange, desi il platisera, pentru ca directoarea nu era in relatii bune cu medicii care se ocupau de cazul lor.
“La revedere, urmatorul!”
“La revedere, urmatorul!”, spunea Cristina Stoian cand refuza solicitarea unui pacient de a primi sange, potrivit motivarii procurorilor anticoruptie.
Potrivit interceptarilor Parchetului de pe langa Judecatoria Slobozia, directoarea oferea sange in functie de etnie. O arata o discutie cu o asistenta din 30 octombrie 2013.
T.C. (asistenta – n.red.): Avem nevoie de o punga de sange pentru o fetita de 13 ani care a suferit o interventie chirurgicala. Au deschis-o si are burta plina de sange.
Cristiana Stoian: E, na. Si? Nu, pentru ca nu s-a stabilit nivelul hemoglobinei. Vorbeste cu rudele fetitei. Sunt de culoare?
T.C.: Da, sunt de etnie rroma.
C.S.: Ah, sunt de culoare.. si de culoare. (…) Nu-i trebuie sange, lasa-l acolo… cand i-o scadea sub 7 (nivelul hemoglobinei – n.red.), atunci.
Procurorii au mai aratat ca sefa Centrului de Transfuzii i-ar fi acordat mai multe flacoane cu sange soacrei unui consilieri local, la cererea acestuia, fara sa ceara detalii despre starea pacientei.
De asemenea, pe 2 februarie 2014, un medic a cerut fara intarziere un flacon cu sange pentru o batrana in stare grava, dar Cristina Stoian l-a refuzat.
Cristiana Stoian: -Lasa… sa vina apartinatorii sa doneze, ca asa a vrut si ieri pentru unu si n-au venit.
I.D. (asistenta – n.red.): – Baba aia e intubata… E vai mama ei. A venit o alta asistenta, de pe sectia unde este internata si mi-a spus ca moare baba aia, au intubat-o, e ventilata mecanic si are nevoie de un flacon de sange.
C.S.: Sa se pregateasca o punga de sange, dar sa nu fie eliberata pana ce nu sunt apelata personal de medicul curant.
Batrana a murit a doua zi. Aceeasi soarta a avut-o si un batran de 87 de ani, care nu a primit o doza cu sange de la sefa centrului.
Parchetul de pe langa Judecatoria Slobozia a inceput pe 21 iulie urmarirea penala si fata de directorul adjunct al Centrului de Transfuzie Sanguina din Slobozia, acesta fiind acuzat ca a acoperit mai multe persoane care vindeau flacoane cu sange.
Este vorba despre sefa centrului din Slobozia si despre mai multe asistente, care le-ar fi vandut pacientilor flacoane cu sange cu 50-200 de lei bucata. Anchetatorii suspecteaza ca sapte oameni ar fi murit pentru ca nu au primit sangele de care aveau nevoie.
Cinci asistente si sefa Centrului de Transfuzii au fost retinute si audiate, aceasta din urma fiind ulterior arestata preventiv pentru 30 de zile.

Vezi si

Doi frați români, împușcați la Girona, în Spania. Unul a murit, celălalt e în stare gravă

Doi români au fost împuşcaţi în Spania în plină stradă, sub ochii îngroziţi ai martorilor, …

error: