Sunday , September 25 2022

Sedinta de urgenta la Guvern pentru a analiza situatia inundatiilor

guvern

Membrii comitetului pentru situaţii de urgenţă se vor reuni la Palatul Victoria, la ora 14.30, pentru a discuta despre situaţia inundaţiilor.
Conducerea MAI este în permanentă legătură cu autoritățile locale din cele nouă județe aflate în aria de incidență a atenționărilor hidrologice, asigurându-se că există o capacitate de intervenție ridicată în situații de urgență.
Monitorizarea realizată la nivel național arată că, în acest moment, nu există persoane izolate, în sensul imposibilității de deplasare pentru asigurarea necesităților imediate sau aflate în situații medicale de urgență. La acest moment, situațiile cauzate de ploi și viituri sunt în atenția prefecților, care au convocat comitetele pentru situații de urgență și au implicat structurile inspectoratelor pentru situații de urgență”, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX de MAI.
Potrivit sursei citate, la nivelul județelor unde sunt activate comitetele pentru situații de urgență, există rezerve de personal gata oricând să intervină în caz de nevoie. La această oră, precizează MAI, se acționează cu peste 200 de forțe și 64 de mijloace, incluzând aici autospeciale, utilaje grele și motopompe. Totodată, în comunele afectate de ploi sau viituri, sub coordonarea primarilor au fost informați cetățenii care locuiesc în zonele cu risc de inundații, pentru a se evita izolarea sau punerea în primejdie a vieții.
“Din informațiile comunicate în Centrul Operativ al M.A.I. situația persoanelor din comuna Lopătari, județul Buzău – satele Terca și Ploștina, este în atenția autorităților, fiind trimise la fața locului echipele de intervenție. Drumul comunal 159 a fost inundat după surparea unei secțiuni de mal al râului Slănic, însă aceasta nu este singura cale de comunicație cu respectivele localități, accesul în zonă putându-se face pietonal”, mai precizează MAI.
Situația este permanent monitorizată și în localitățile prin care trece râul Jiu, unde local a fost declarat cod roșu de atenționare hidrologică.
MAI mai spune că are pregătită și posibilitatea intervenției pe calea aerului, cu elicopterele avute la dispoziție, atunci când situația din teren o va impune.
Primarul comunei buzoiene Lopătari, Vasile Lefter, a declarat anterior că situaţia este “extrem de gravă”, iar în zonă nu se poate ajunge nici măcar pe jos. “Singura cale de acces către Terca si Ploştina pe drumul comunal ce leagă Lopătari de cele două sate a fost distrusă, iar în zonă nu se poate ajunge nici măcar pietonal. Avem diguri de protecţie pe pârâul Slănic avariate şi, de asemenea, şi alte picioare de punţi pietonale distruse. Situaţia este extrem de gravă, acum centralizăm pagubele şi transmitem situaţia Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Buzău, Prefecturii şi Consiliul Judeţean. Dacă ploile se opresc, am putea rezolva situaţia în două-trei zile, dacă nu, Dumnezeu ştie”, a declarat edilul.
Râul Jiu se află, până joi la ora 20.00, sub cod roşu de inundaţii în zona stației hidrometrice Răcari din judeţul Dolj, potrivit unei avertizări emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) din Administraţia Naţională “Apele Române”.
INHGA a actualizat, joi, o avertizare emisă marţi, anunţând astfel că, tot pe Jiu, dar în sectorul aval de Răcari, se instituie cod portocaliu.
De asemenea, tot până joi la 20.00, se instituie cod galben pe pe râurile din bazinele hidrografice: Trotuş, Putna, Râmnicu Sărat (judeţele Bacău, Harghita, Vrancea şi Buzău), Jijia curs superior şi mijlociu (judeţele Botoşani şi Iaşi), Bârlad superior (judeţele Iaşi şi Vaslui) şi pe râul Prut – sector amonte acumularea Stânca Costeşti ( judeţul Botoşani).
Potrivit aceleiaşi actualizări a avertizării de marţi, râuri din nouă judeţe, respectiv Satu Mare, Hunedoara, Caraş-Severin, Timiş, Mehedinţi, Vâlcea, Olt, Gorj şi Dolj, află până joi la ora 20.00 sub cod portocaliu de inundaţii.
Tot până joi la 20.00, rămâne valabil codul galben pe râurile din bazinele: Tur, Crasna (amonte Domăneşti) din judeţele Satu Mare şi Sălaj, precum şi pe Barcău, Crişul Negru, Crişul Alb (judeţele Sălaj, Bihor, Cluj, Arad şi Hunedoara) şi Bega Veche (judeţul Timiş), Vişeu, Iza, Lăpuş (judeţul Maramureş), Someşul Mare (judeţul Bistriţa Năsăud), Arieş (judeţele Alba şi Cluj), Strei şi afluenţii Mureşului din judeţul Hunedoara, Bega, Timiş mijlociu şi inferior (judeţul Timiş), Jiu inferior (judeţul Dolj), Argeş superior şi afluenţii săi din judeţele Argeş şi Dâmboviţa, Ialomiţa superioară şi Prahova – judeţele Dâmboviţa, Prahova, Buzau.

Vezi si

Iohannis: Deocamdată, România nu îndeplineşte criteriile tehnice pentru Visa Waiver

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că deocamdată România nu îndeplineşte criteriile tehnice pentru intrarea …