Thursday , February 2 2023

Sechestru pe averea lui Dan Voiculescu in dosarul ICA: Toate exceptiile ridicate de avocati, respinse

voiculescu

Dan Voiculescu s-a prezentat, marti, in fata noului complet de judecata de la Curtea de Apel Bucuresti investit sa continue procesul ICA, in care fondatorul PC a fost condamnat la 5 ani de inchisoare cu executare. Toate exceptiile invocate de avocati au fost respinse, iar judecatorii au extins sechestrul pus pe bunurile lui Dan Voiculescu.
 Instanţa a dispus sechestrarea mai multor pachete de acţiuni deţinute de Dan Voiculescu la compania Grivco şi la Institutul de Cercetări Alimentare. De asemenea, a fost pus sechestru pe acţiunile donate de Voiculescu fiicelor sale, precum şi pe imobilul din strada Gârlei, unde se află sediul trustului Intact.
Apararea a sustinut patru exceptii importante, care ar fi putut duce la suspendarea sau chiar amanarea procesului pe o perioada indelungata, dar toate au fost respinse, informeaza Digi24.
Astfel, a fost contestat felul in care s-a judecat dosarul pe calea de atac, s-a cerut introducerea Ministerului Finantelor ca parte civila, s-a cerut trimiterea dosarului la Inalta Curte pentru ca sa decida cum se aplica noul Cod Penal in acest caz si s-a cerut anularea Hotararii de Guvern prin care s-a privatizat Institutul de Cercetari Alimentare (ICA).
Avocatii au cerut insistent revocarea noului complet de judecata, apreciind ca acesta nu ar fi fost numit legal, pentru ca repartizarea dosarului trebuia facuta aleatoriu.
Judecatorul Camelia Bogdan a dorit sa inceapa judecarea, dar avocatul lui Dan Voiculescu a insistat cel mai mult pe ideea ca acest nou complet nu a fost ales aleatoriu si au cerut sa vada hotararea prin care judecatorii Camelia Bogdan si Mihai Mihalcea au fost numiti. In replica, judecatoarea i-a trimis la Biroul de Presa al CAB ca sa obtina informatiile cerute.
Dupa o serie de replici pe diverse articole de lege, unul dintre avocati a cerut recuzarea judecatoarei Camelia Bogdan, dar solicitarea a fost respinsa, la fel ca si cele anterioare.
Procesul a mers mai departe, iar judecatorii au decis sa extinda masura sechestrului sigurator pus pe averea detinuta de Dan Voiculescu, dar si pe cea instrainata destul de recent, stiut fiind ca acesta si-a transferat cea mai mare parte a averii fiicelor sale, in speranta ca nu va pierde banii.
Sechestul asigurator a fost extins pana la concurenta sumei de 60 de milioane de euro, la cat se ridica prejudiciul adus statului roman, pentru ca in cazul unei condamnari definitive banii sa poata fi confiscati si recuperati astfel de stat.
Mai exact, a fost pus sechestru pe o suprafata de 360.000 de metri patrati, aflati la baza de agrement Baneasa, pe 5.000 de actiuni la societatea Grivco, detinuta de Dan Voiculescu, pe 9,9 milioane de actiuni, in valoare de 2 milioane de lei, care apartin fiicei sale, Camelia, si pe alte 5.000 de actiuni, informeaza Digi24.
Judecarea dosarului a inceput in jurul orei 15 si a mers cu viteza sporita, in conditiile in care ultimele 8 termene s-au incheiat de fiecare data cu amanari, iar de astazi incepe vacanta judecatoreasca.
Marti dimineata, Dan Voiculescu le spunea, inca o data, jurnalistilor ca el doreste ca acest proiect sa se incheie cat mai repede. O sentinta in acest proces care dureaza de ani de zile a cerut si procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi.

Vezi si

PNL vrea comasarea alegerilor: 2024 nu poate fi un an total ratat. PSD nu pare a fi de acord

PNL vrea comasarea alegerilor de anul viitor. Sunt mai multe scenarii, care vor fi discutate …