Friday , March 1 2024

Sebastian Vlădescu a fost remaniat din funcţia de ministru al Finanţelor Publice


Premierul Emil Boc l-a anunţat, joi, pe Sebastian Vlădescu, că a fost demis din funcţia de ministru al Finanţelor Publice în cadrul remanierii Guvernului, au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale.
Contactat de MEDIAFAX, Vlădescu a confirmat remanierea din funcţie, dar nu a comentat decizia.
Surse din PDL au declarat pentru MEDIAFAX că alături de Vlădescu şi Mihail Dumitru, ministrul Agriculturii, remanierea îl vizează şi pe Mihai Şeitan, care va părăsi portofoliul de la Muncă.
În schimb, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, care s-a aflat, joi dimineaţă, pentru aproximativ o oră la Palatul Victoria, ar urma să fie menţinut în funcţie, au declarat sursele citate.
Vlădescu a deţinut pentru a doua oară protofoliul Finanţelor Publice, fiind numit la conducertea ministerului la sfârşitul anului trecut, odată cu instalarea Guvernului Boc II. El nu a fost propus de PDL, nefiind membru al acestui partid, dar a beneficiat de susţinerea preşedintelui Traian Băsescu.
De altfel, în toate declaraţiile privind fiscalitatea şi politicile bugetare, opiniile exprimate de preşedinte şi ministrul Finanţelor erau foarte apropiate, dacă nu chiar identice.
Născut la 3 aprilie 1958, Vlădescu este absolvent al Academiei de Studii Economice -Facultatea de Comerţ şi are studii post-universitare la Meryl Linch SUA, specializarea Pieţe de capital, investiţii directe.
Vlădescu a avut, în administraţia centrală, mai multe funcţii, începând din 1997, când a fost secretar de stat la Ministerul Industriilor, fiind apoi consilier, secretar de stat, ministru şi din nou secretar de stat la Ministerul Finanţelor.
El a devenit ministru al Finanţelor Publice, pentru prima dată, în august 2005, când l-a înlocuit în funcţie pe Ionuţ Popescu. Vlădescu a deţinut această funcţie până în aprilie 2007, când, în urma restructurării Guvernului, Ministerul Finanţelor a fost comasat cu cel al Economiei, la conducerea instituţiei fiind nominalizat atunci Varujan Vosganian. În perioada în care Vlădescu a fost ministru de Finanţe, în noiembrie 2005, negocierile pentru continuarea acordului cu FMI, semnat în iulie 2004, au eşuat, după ce autorităţile de la Bucureşti au respins solicitările instituţiei financiare. Fondul a criticat atunci politica bugetară a autorităţilor de la Bucureşti şi a solicitat măsuri de creştere a veniturilor şi diminuare a cheltuielilor, pentru a diminua deficitul bugetar. Acordul stand-by a încetat, în mod formal, la 7 iulie 2006.
În ianuarie 2000, Sebastian Vlădescu, la acel moment consilier al ministrului Finanţelor, Decebal Traian Remeş, l-a înlocuit în funcţia de secretar de stat la Finanţe pe Mihai Ungureanu, în urma unei decizii a PNL, post pe care l-a ocupat până în decembrie 2000, când mandatul guvernamental a fost preluat de PSD.

Vezi si

Bunicuța traficantă de droguri la 87 de ani. Pungi pline cu cocaină și canabis găsite în casa ei din Ialomița

Poliţiştii şi procurorii au destructurat un grup infracţional specializat în traficul de droguri, care era …