Thursday , July 18 2024

Se examinează posibilitatea unei erori umane în cazul prăbuşirii avionului AirAsia

air asia

Ancheta în cazul accidentului avionului AirAsia care s-a prăbuşit în Marea Java la sfârşitul lui 2014, cu 162 de persoane la bord, se concentrează pe eventualitatea unei erori umane sau a unei avarii a aparatului, după ce a exclus varianta terorismului, a declarat un oficial.
Airbusul A320-200 a decolat la 28 decembrie din oraşul indonezia Surabaya cu destinaţia Singapore şi a întâlnit nori de furtună, înainte de a dispărea de pe ecranele radarelor. Aparatul s-a prăbuşit la scurt timp în Marea Java, fără a exista supravieţuitori.
Scafandrii au recuperat de atunci 53 de cadavre şi cele două cutii negre, una care înregistrează discuţiile dintre piloţi şi controlorii de trafic aerian (înregistrator fonic) şi cealaltă care conţine parametrii de zbor (viteză, altitudine, regimul motoarelor etc.).
Anchetatorii Comitetului naţional pentru securitatea transporturilor au ascultat înregistratorul fonic, dar au refuzat să ofere detalii despre conversaţii, precizând doar că nu există nici un indiciu privind un eventual act terorist.
“Nu am auzit nici o altă persoană (în afară de piloţi-n.r.), nici o explozie”, a declarat anchetatorul Nurcahyo Utomo, subliniind că autorităţile nu au avansat niciodată ipoteza unui atentat pentru a explica această dramă.
Anchetatorii se concentrează acum pe “eventualitatea unei avarii a avionului şi factorul uman”, a adăugat el.
Un alt anchetator, Ertata Lananggalih, a menţionat că nici un detaliu conţinut de cutiile negre nu va fi divulgat înainte de publicarea unui raport preliminar privind cauzele accidentului, aşteptat săptămâna viitoare.
Agenţia meteorologică naţională a precizat într-un raport publicat la începutul lunii că factorul care a declanşat accidentul au fost condiţiile meteorologice.
Printre cele 162 de persoane aflate la bordul avionului se aflau 155 de indonezieni, copilotul francez Remi Plesel, un britanic, trei sud-coreeni, un malaysian şi un cetăţean din Singapore.
Mediafax

Vezi si

Rezultatele analizelor toxicologice ale șoferilor vor fi încărcate pe o platformă informatică

Guvernul a adoptat în ședința de joi normele de aplicare a ordonanţei de urgenţă privind …