Sunday , July 21 2024

Se desființează Garda de Mediu și Garda Forestieră. Apare o megastructură de control

Ministerul Mediului a anunțat ieri cea mai mare reorganizare din ultimii 30 de ani. Se înființează Garda Națională de Mediu, Ape și Păduri, prin reorganizarea Gărzii Naționale de Mediu și a Gărzii Forestiere Naționale.  De asemenea, se înființează Agenția Națională pentru Mediu și Arii Protejate, prin comasarea Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, Agenției Naționale pentru Protecția Mediului și structurilor teritoriale din subordinea acesteia. Avizele și autorizațiile vor fi obținute dintr-un singur loc. “Crearea unei instituții unice de control va elimina lacunele de competență dintre diversele instituții din subordine”, susține ministrul Mediului, Mircea Fechet. 

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) va crea Garda Națională de Mediu, Ape și Păduri (GNMAP), o instituție unică de control care va elimina lacunele de competență dintre diversele instituții aflate în subordinea ministerului, informează un comunicat remis marți de minister.

MMAP a pus marți în consultare publică proiectul de ordonanță de urgență privind implementarea unor prevederi din Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung în domeniul mediului, apelor și pădurilor, precum și pentru modificarea unor acte normative.

Potrivit sursei citate, este cel mai amplu proces de reformă administrativă din domeniul mediului,din ultimii 30 de ani

Astfel, se înființează Garda Națională de Mediu, Ape și Păduri (GNMAP), prin reorganizarea Gărzii Naționale de Mediu și a Gărzii Forestiere Naționale.

“Crearea unei instituții unice de control va elimina lacunele de competență dintre diversele instituții aflate în subordinea MMAP. Astfel, vom avea o singură instituție puternică, capabilă să gestioneze spețe complexe pe toate domeniile de gestionate de ministerul nostru”, a precizat ministrul Mediului, Mircea Fechet, citat în comunicatul ministerului, citat de Agerpres.

Totodată, Garda Națională de Mediu, Ape și Păduri preia de la Administrația Națională “Apele Române” activitatea de inspecția apelor și personalul cu atribuții de inspecția apelor. Conducerea GNMAP va fi asigurată de un comisar general cu rang de secretar de stat, ajutat de doi comisari generali adjuncți cu rang de subsecretar de stat și un secretar general, numiți prin decizie a prim-ministrului, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Potrivit aceluiași proiect de OUG, în vederea asigurării unei gestionări unitare a procedurilor de emitere a actelor de reglementare în domeniul mediului, precum și pentru administrarea durabilă a ariilor naturale protejate, se înființează Agenția Națională pentru Mediu și Arii Protejate (ANMAP), instituție publică cu personalitate juridică, organ de specialitate al administrației publice centrale, finanțată de la bugetul de stat și din venituri proprii, aflată în subordinea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. Această instituție va fi creată prin comasarea Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, Agenției Naționale pentru Protecția Mediului și structurilor teritoriale din subordinea acesteia.

“Această nouă instituție are rolul de a scurta termenele și a eficientiza procedurile de avizare, care în prezent sunt foarte greoaie și complicate. Punem astfel cetățeanul în centrul procesului de avizare și ne propunem să ușurăm demersurile persoanelor fizice și ale agenților economici, care vor obține avize și autorizații într-un singur loc, fără a se plimba cu dosarele de la o instituție la alta”, a explicat Fechet.

Conducerea Agenției Naționale pentru Mediu și Arii Protejate este asigurată de un președinte cu rang de secretar de stat, ajutat de doi vicepreședinți cu rang de subsecretar de stat și un secretar general, numiți prin decizie a prim-ministrului, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

“Nu în ultimul rând, venim în sprijinul angajaților din teritoriu, deoarece acest proces de reorganizare prevede întărirea capacității administrative a instituțiilor și departamentelor teritoriale. De asemenea, prin acest act normativ ne atingem obiectivele în ceea ce privește reducerea cheltuielilor bugetare, reducem numărul de demnitari și posturile aferente cabinetelor acestora și redistribuim personalul acolo unde este cea mai mare nevoie. Vreau să asigur toți angajații MMAP și ai structurilor din subordine că avem nevoie de fiecare dintre ei și că nimeni nu va avea de suferit în urma acestei reforme administrative”, a adăugat demnitarul.

Vezi si

Serviciile online ale Wizz Air au redevenit funcţionale. Clienţii pot rezerva bilete şi pot face check-in online

Serviciile online ale Wizz Air au redevenit funcţionale, iar clienţii pot rezerva acum bilete şi …