Thursday , May 30 2024

Scutul antirachetă de la Deveselu devine activ. Avertismentul transmis de Rusia

scut deveselu

Astăzi, scutul antirachetă de la Deveselu devine operaţional. În acest context, Ministerul Afacerilor Externe din Rusia a precizat miercuri că instalarea de către SUA a unui scut antirachetă în România reprezintă o încălcare a Tratatului forțelor nucleare intermediare (INF).
Scutul antirachetă de la Deveselu va fi inaugurat joi, 12 mai, în prezenţa premierului Dacian Cioloş, a secretarului general al NATO şi a adjunctului secretarului american al Apărării. Sistemul interceptor a costat 800 de milioane de dolari şi poate apăra întreaga Europa.
De asemenea, la ceremonia de certificare a capacităţii operaţionale a sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore (AAMDS) din România va participa şi ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu.
La baza de la Deveselu există un radar performant, interceptori de rachete şi echipamente de comunicaţii. Dacă vreodată ar fi într-adevăr lansată o rachetă în directia teritoriilor aliate ar fi imediat depistata de radarele mobile aflate pe nave americane sau de cel amplasat în Turcia. Apoi se activează baza de la Deveselu de unde va fi lansat un interceptor, adica o altă rachetă capabilă să o distrugă în zbor pe cea inamică şi să elimine pericolul.
‘Decizia este dăunătoare și greșită pentru că poate încălca stabilitatea strategică’, a declarat Mihail Ulianov, șeful departamentului pentru armament și neproliferare din cadrul MAE rus, pentru agenția rusă Interfax. ‘Astfel sunt afectate în mod direct interesele noastre de securitate’, a adăugat el.
În plus, Ulianov a afirmat că sistemul utilizat ar fi capabil să lanseze rachete de croazieră, ceea ce reprezintă o amenințare potențială pentru securitatea națională a Rusiei, relatează Agerpres.
 

Vezi si

Ministerul Educației majorează sumele asistenților de la examenele naționale, definitivat și titularizare

Ministerul Educaţiei propune majorarea cuantumului sumelor acordate asistenţilor care au şi atribuţii de scanare şi …