Saturday , April 20 2024

Scoția cere oficial Londrei acordul pentru un nou referendum de independență

Primul ministru scoțian Nicola Sturgeon i-a scris premierului britanic Theresa May pentru a-i cere oficial să permită organizarea unui al doilea referendum privind independența Scoției înainte de ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, transmite Reuters, citată de Agerpres.
scotia

Rezultatele referendumului privind Brexit-ul din luna iunie a anului trecut au pus sub semnul întrebării viitorul Regatului Unit, deoarece Anglia și Țara Galilor au votat pentru ieșirea din UE, în timp ce Scoția și Irlanda de Nord s-au exprimat pentru rămânerea în blocul comunitar.
Parlamentul scoțian a votat marți pentru organizarea unui referendum de independență în 2018 sau 2019, însă guvernul britanic este cel care trebuie să își dea acordul pentru desfășurarea unui astfel de scrutin.
Cu mandatul primit din partea parlamentului scoțian, Sturgeon a redactat o scrisoare către May pentru a-i cere oficial să înceapă discuțiile în vederea unui astfel de referendum, idee pe care guvernul britanic a anunțat deja că o va respinge.
Pe contul său de Twitter, executivul scoțian a postat o fotografie cu Nicola Sturgeon stând relaxată pe o canapea, însoțită de mesajul: “Primul ministru Nicola Sturgeon la Bute House, Edinburgh, lucrând la draftul final al scrisorii privind Secțiunea 30 către premierul Theresa May”.
Ordinul Secțiunea 30 este mecanismul oficial prin care guvernul britanic poate acorda parlamentului scoțian puterea de a organiza un referendum. Conform presei, scrisoarea va fi trimisă vineri șefei guvernului de la Londra.
Scoțienii au votat împotriva independenței într-un referendum din 2014, cu 55% la 45%, dar Sturgeon afirmă că de atunci s-au schimbat condițiile, deoarece, deși în ansamblu Marea Britanie a votat pentru Brexit, scoțienii s-au exprimat ferm pentru rămânerea în UE.
May a spus că nu este momentul potrivit pentru un alt referendum în contextul negocierilor complexe, prevăzute a dura doi ani, cu partenerii din UE în privința Brexit-ului.
Imaginea cu Nicola Sturgeon vine la două zile după o fotografie similară cu Theresa May semnând scrisoarea prin care a anunțat oficial intenția Marii Britanii de ieșire din UE.
May a fost fotografiată stând la un birou din cabinetul său din Downing Street, sub un ceas, un drapel britanic și o pictură în ulei cu primul premier al Marii Britanii, Robert Walpole.

Vezi si

Tablou furat dintr-o galerie de artă britanică, estimat la două milioane de euro, găsit în România după patru ani

Un tablou estimat la 2 milioane de euro, furat dintr-o galerie din Oxford, în 2020, …