Tuesday , October 4 2022

Scoala ONU din Fasia Gaza bormbardata de israelieni. 16 morti

Gaza

Cel putin 16 palestinieni care se refugiasera intr-o scoala ONU au fost omorati miercuri dimineata in urma unor bombardamente israeliene, in nordul Fasiei Gaza, potrivit unui bilant revizuit in scadere prezentat de catre serviciile de salvare, relateaza AFP, citat de Mediafax.
Obuze de tanc au lovit in plin doua sali de clasa dintr-o scoala UNRWA, Agentia ONU pentru refugiat palestinieni, in tabara de la Jabaliya, a precizat aceeasi sursa, care a anuntat initail un bilant de 20 de morti. Un reprezentant UNRWA a anuntat 15 morti. Numerosi civili s-au refugiat in scoli UNRWA la Jabaliya, dupa ce au fost avertizati de catre armata israeliana ca sectorul sau localitatea in care traiesc risca sa fie vizat de bombardamente masive.
Goniti de acasa de confruntarile armate, aproximativ 180.000 de locuitori din enclava palestiniana traiesc, in conditii foarte precare, in 83 de scoli administrate de catre UNRWA. Mai multe dintre aceste institutii au fost atinse in confruntari armate. Pe 24 iulie, un obuz tras de catre israelieni a cazut in curtea uneia dintre institutii, la Beit Hanoun, omorand 15 palestinieni. Insa armata israeliana a afirmat ca obuzul nu a fost tras de catre israelieni.
Israelul acuza miscarea islamista palestiniana Hamas de uciderea civililor, afirmand ca miscarea ii foloseste ca pe “scuturi umane”, ascunzand arme si centre operationale in biserici, moschei sau scoli. UNRWA, care a denuntat cu o zi inainte, intr-un comunicat, utilizarea de catre combatanti palestinieni a unei scoli ONU pentru a ascunde armament si munitie, a precizat pentru AFP ca scoala de la Jabaliya, vizata in cursul noptii de marti spre miercuri de atacul israelian sangeros, nu este scoala la care facea referire in comunicat.
“Am vorbit ieri (marti) despre o scoala din centrul Fasiei Gaza. Jabaliya (unde a avut loc atacul pe timpul noptii de marti spre miercuri) este in nord”, a declarat pentru AFP Chris Gunner, un purtator de cuvant UNRWA.
Liderul militar Hamas a respins un nou armistitiu umanitar de 24 de ore in Gaza, cu posibilitatea de prelungire pentru trei zile. Sperante se iveau marti dupa un anunt in acest sens venit de la Organizatia pentru Eliberarea Palestinei, din Cisiordania. Israelul si-a intensificat in ultimele 24 de ore atacurile asupra Fasiei Gaza. Printre cele mai bine de 100 de tinte lovite s-au aflat si singura centrala electrica din Gaza, care asigura doua treimi din necesar.

Vezi si

Cutremur cu magnitudinea 4 pe Richter produs luni seară în România

Un cutremur cu magnitudinea de 4 pe Richter s-a produs luni seară, 3 octombrie, în …