Tuesday , November 29 2022

Schimbare radicala a BAC-ului, anuntata de ministrul Educatiei. Vezi de cand si in ce consta

Bacalaureatul se schimbă din nou. Ministrul Educatiei,  Liviu Pop, a subliniat că propunerea de introducere a bacalaureatului diferenţiat din 2013, şi nu din 2016, aşa cum prevede Legea educaţiei naţionale, este discutată la nivelul ministerului, urmând să fie şi “dezbateri serioase cu elevii” pe acest subiect. Demnitarul a mai spus, la România TV, că nu se aşteaptă ca la bacalaureatul de anul acesta să fie rezultate mai bune decât anul trecut, în condiţiile în care, consideră el, examenul nu este adaptat “cu ceea ce învaţă elevii la clase”. “Mi-aş dori să nu mai asistăm la ce a fost anul trecut”, a adăugat Pop, cu referire la promovabilitatea scăzută de la bacalureatul din 2011. Federaţiile sindicale din învăţământul preuniversitar au cerut USL, printr-o scrisoare deschisă de sâmbătă, modificarea sistemului de organizare a examenului de bacalaureat, astfel încât acesta să includă, din 2013, și probe scrise diferenţiate, în funcție de profil și filieră, pentru a nu se repeta “rezultatele dezastruoase” de anul trecut.
“Reglementarea vine în întâmpinarea dorințelor elevilor, ale părinților acestora și ale cadrelor didactice, care au militat pentru susținerea examenului de bacalaureat la disciplinele pentru care elevii au optat în cursul învățământului liceal, iar nu la obiecte pe care nu au fost interesați să le studieze și nici nu aveau cum, având în vedere profilul unității de învățământ”, s-a arătat într-o scrisoare deschisă adresată USL şi preşedinţilor PSD şi PNL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, de liderii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Federaţiei “Spiru Haret” şi Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN). Bacalaureatul diferenţiat ar urma să fie introdus, conform Legii educaţiei naţionale, din 2016, respectiv începând cu generaţia de elevi care începe clasa a IX-a în anul şcolar 2012-2013. Sindicaliştii cer modificarea/completarea actului normativ, prin ordonanță de urgență, astfel încât bacalaureatul diferenţiat să fie introdus din 2013.
“Pentru anul acesta, nu mai poate fi operată modificarea, pentru că nu poţi schimba regulile în timpul jocului. Sperăm, însă, că va fi făcută pentru a intra în vigoare de anul viitor, pentru ca tuturor candidaţilor de la bacalaureat să li se acorde şanse egale. Modificarea trebuia operată din timp, dar cu Funeriu nu s-a putut discuta. În mandatul lui, a fost un monolog”, a declarat, pentru MEDIAFAX, preşedintele FEN, Constantin Ciosu.
Conform Legii educaţiei naţionale, cele două probe scrise pe care sindicatele le doresc introduse de anul viitor la bacalaureat sunt diferenţiate în funcție de profil și filieră. Astfel, pentru profilul real din filiera teoretică, acestea sunt matematică şi probă transdisciplinară din ştiinţe (fizică, chimie, biologie). Elevii de la profilul umanist din filiera teoretică ar urma să dea o probă la o limbă de circulaţie internaţională şi o probă transdisciplinară din geografie, istorie, ştiinţe socioumane. Pentru filiera tehnologică, vor fi o probă scrisă disciplinară specifică profilului şi una transdisciplinară specifică domeniului de pregătire, iar pentru filiera vocaţională – o probă practică sau scrisă, după caz, specifică profilului ori specializării şi o probă transdisciplinară specifică profilului sau specializării.Promovabilitatea la bacalaureatul din vara anului trecut a fost de 45,72%, cea mai slabă din ultimele două decenii. La examenul din 2011 au fost aplicate cele mai severe măsuri de supraveghere din istoria bacalaureatului, inclusiv cu camere video, pentru descurajarea şi depistarea fraudelor.

Vezi si

Antony Blinken: SUA nu au aliat mai bun ca România 

SUA nu au aliat mai bun ca România, a declarat secretarul de stat american Antony …