Friday , March 29 2024

Scandalul Rosia Montana: Gabriel Resources cheama Romania in instanta la Washington

rosia montana

Gabriel Resources, compania care intentiona sa demareze un proiect de exploatare aurifera la Rosia Montana, a depus plangere impotriva Romaniei la tribunalul de arbitraj Centrul International al Bancii Mondiale pentru Rezolvarea Disputelor legate de Investitii (ICSID).
Actiunea companiei canadiene vine dupa ce demararea exploatarilor cu cianuri la Rosia Montana a fost impiedicata ca urmare a protestelor societatii civile, dupa ce Gabriel Resources apucase sa investeasca sume importante in acest proiect.
Gabriel Resources a facut anuntul intr-un comunicat remis marti presei internationale, in care precizeaza ca detine 80,69% din totalul actiunilor Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), companie infiintata cu scopul de a dezvolta controversatul proiect minier in tara noastra.
In plangere, Guvernul Romaniei este acuzat ca a incalcat prevederile tratatului de investitii cu Canada. Gabriel Resources arata ca autoritatile din tara noastra “au blocat si impiedicat implementarea proiectului, fara un proces echitabil si fara a oferi despagubiri, Gabriel Resources fiind privata efectiv, in totalitate, de investitiile pe care le-a facut”.
Acest lucru a provocat pagube considerabile companiei canadiene, pe care acum vrea sa le recupereze.
Gabriel Resources sustine, in cererea de arbitraj, ca vrea sa obtina despagubiri complete de la statul roman, “avand in vedere ca a fost privata de dreptul de a dezvolta proiectul de la Rosia Montana, ca urmare a incalcarilor tratatului de catre Romania”.
Intre Romania si Canada exista opt acorduri economice, arata Digi24 care citeaza ambasada tarii noastre la Ottawa. Cel mai recent dintre ele, semnat in 2009, prevede explicit protejarea reciproca a investitorilor.
Proiectul companiei Gabriel Resources pentru Rosia Montana a fost respins, in septembrie 2013, in Parlamentul roman, premierul Victor Ponta dezvaluind la acea vreme ca organizatia ar putea actiona in judecata statul roman si cere despagubiri de aproximativ doua miliarde de dolari.

Vezi si

Populația va plăti în continuare prețuri plafonate pentru electricitate și gaze naturale până în primăvara anului viitor

Populația va plăti în continuare prețuri plafonate pentru electricitate și gaze naturale. Guvernul a prelungit …