Wednesday , October 5 2022

Scandalul Ponta ofiter SIE – Posibile efecte politice si institutionale

ponta In plan politic, dezvaluirea lui Traian Basescu potrivit careia premierul Victor Ponta ar fi fost ofiter acoperit in perioada 1997 – 2001, pe vremea cand lucra ca procuror, produce efecte politice dificil de cuantificat in cele doua saptamani ramase pana la primul tur, scrie HotNews. In plan institutional si in plan extern avem de-a face cu posibile efecte negative la adresa credibilitatii unor institutii-cheie. Cert e un singur lucru: aceasta este cea mai grava criza de securitate din ultimii zece ani, dupa demiterea sefilor de servicii in urma fugii din tara a lui Omar Hayssam. HotNews.ro a inventariat o serie de efecte posibile si cateva mari semne de intrebare generate de cazul “Ponta – ofiter acoperit”. Cea mai mare criza de securitate din ultimii 9 ani, dupa demiterea sefilor

  • In plan politic, pentru publicul de dreapta nu este clar in ce masura dezvaluirea va avea un efect mobilizator. Traian Basescu l-a dezbracat pe Victor Ponta asa cum a promis, dar a demolat toti ceilalti candidati de dreapta, lovind atat in Klaus Iohannis, cat si in Monica Macovei. Presedintele Basescu a lasat in picioare o singura optiune, pe Elena Udrea, considerata inacceptabila sau chiar o jignire de mare parte din alegatorii de dreapta. La asta se adauga si invitatia clara facuta de Traian Basescu la boicot in turul 2 daca Udrea nu va ajunge in finala, ceea ce face si mai grea sarcina lui Iohanis, creditat cu cele mai mari sanse sa intre in finala alaturi de Ponta. In aceste conditii, nu este clar ce efect va avea dezvaluirea lui Traian Basescu in interiorul publicului de dreapta. Acest public oricum il detesta pe Victor Ponta si nu l-ar fi votat. Intrebarea este daca dezvalurile presedintelui au capacitatea de a radicaliza acest public in sensul ca-l va determina sa voteze impotriva lui Victor Ponta cu orice pret, sau il va dezorienta/ dezabuza si mai rau cata vreme singura optiune valida indicata de presedinte se numeste Udrea, ceea ce-l va determina sa nu mearga la vot.
  • In publicul de stanga nu este clar daca dezvaluirea va produce efecte notabile. Ne-am obisnuit ca alegatorii de stanga, electoratul traditional al PSD, sa nu sanctioneze un politician corupt sau chiar arestat, asa ca sunt putine sperante ca va reactiona mai dur la dezvaluirea ca Ponta a fost ofiter SIE acum 15 ani. Criteriile de moralitate nu prea intra in grila de judecata a electoratului de stanga. E posibil sa existe insa chiar si in randul acestor alegatori o reactie de respingere. Socul produs de o asemenea dezvaluire nu poate fi subestimat. Dar la fel de bineVictor Ponta s-ar putea sa creasca brusc in ochii alegatorilor de stanga, sa-i ofere in sfarsit motive de admiratie sau sa-i convinga ca liderul PSD este pur si simplu victima unui nou atac nedrept lansat de marele sau rival, Traian Basescu.

Continuarea AICI

Vezi si

Primăriile trebuie să aloce cel puțin 30% din bugetul pentru activități sportive pentru copii

Autoritățile locale din toată țara care alocă fonduri pentru sport vor fi obligate să dea …