Thursday , August 18 2022

Scandalul dezinfectanților: 50 de spitale din tara cu probleme, cinci in Suceava

curatenie spitale

Ministerul Sănătății a publicat lista spitalelor unde au fost găsite probe neconforme în urma controalelor realizate de Direcțiile de Sănătate Publică din țară. Este vorba despre 50 de spitale din toată țara, dintre care nouă sunt în Capitală.
Ministerul Sănătății a precizat că în spitalele în care au fost probleme a fost suspendată folosirea produselor dezinfectate în cauză.
De asemenea, Ministerul Sănătăţii a transmis că controalele vor continua și că contractele derulate cu firma HexiPharma de către unitățile sanitare vor fi auditate.
Lista spitalelor cu probleme
În Capitală este vorba despre nouă spitale: Institutul Național de Endocrinologie Parhon, Spitalul de Urgență Pantelimon, Spitalul Clinic de Urgență București, Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, Spitalul „Sfântul Ștefan”, Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Ion”, Spitalul Clinic „Dr. Ioan Cantacuzino”, Spitalul de Nefrologie „Carol Davila” și Spitalul Universitar de Urgență.
Alba: Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia.
Bacău: Spitalul de Urgență Bacău și Spitalul Municipal de Urgență Moinești
Brașov: Spitalul Clinic de Copii Brașov și Spitalul Făgărași.
Brăila: Centrul integrat de îngrijire medicală paleativă are probleme.
Caraș Severin: Spitalul de Urgență Reșița
Călărași: Spitalul Orășeneasc Lehliu Gara, Spital Psihiatrie Săpunari, Spital Calarasi Pneumologie, Spital de Urgenta Calarasi, Spital Municipal Oltenița
Cluj: Institutul Inimii “Nicole Stancioiu” Cluj, Institutul Oncologic “Prof.dr. Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca
Constanța: Spital Clinic de Pneumoftiziologie, Spital Municipal Mangalia, Spital Orășenesc Harsova, Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol
Dolj: Spitalul Municipal Filantropia Craiova, Spitalul Municipal Calafat
Galați: Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei”, Spitalul Clinic de urgență pentru copii „Sfântul Ioan”
Gorj: Spital Municipal Gheorghien
Iași: Spital OG Cuza Vodă Iași, Spitalul Clinic de psihiatrie „Socola” Iaşi
Mureș: Spital Județean de Urgență Târgu Mureș
Neamț; Spital Judetean de Urgență Piatra Neamț
Olt: Spital Județean Slatina, Spital Municipal Caracal
Prahova: Spitalul Județean de Urgență Ploiești
Satu Mare: Spital Orășenesc Negrești Oaș
Suceava: Spital Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc, Spital Psihiatrie Cronici Siret, Spital Municipal Rădăuți, Spital Orășenesc Gura Humorului, Spital Municipal Fălticeni
Timișoara: SC Materna Care SRL
Tulcea: Spitalul Județean Tulcea
Vâlcea: Spitalul Municipal Drăgășani, Spitalul Orășenesc Horezu
Cătălin Tolontan și Gazeta Sporturilor au publicat începând cu 25 aprilie o serie de investigații privind diluarea intenționată a dezinfectanților din spitale.
În centrul investigațiilor este firma Hexi Pharma, producător de substanțe dezinfectante și lider de piață, care a livrat produse inclusiv pentru Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică (Spitalul de Arși), unde au fost internate mai multe victime ale tragediei de la Colectiv și care au murit din cauza infecțiilor intraspitalicești.
Compania a negat acuzațiile și a spus că nu au livrat dezinfectante Spitalului de Arși.
După această precizara a companiei Hexi Pharma, Inițiativa România a publicat lista contractelor Hexi Pharma pe și a arătat că „în 2015, compania Hexi Pharma a avut 20 de contracte cu Spitalul de Arși cu o valoare totală de 26.150,7 de euro. Contractele au fost obținute prin încredințare directă, nu prin licitație”.
De asemenea, Rise Project a dezvăluit că prețul dezinfectantelor din spitale era umflat de 10 ori, adică compania ar fi cumpărat din Germania, printr-un offshore al patronului, substanţele şi le-ar fi revândut în România de 10 ori mai scump.
În urma tuturor acestor dezvăluiri, Ministerul Sănătății a cerut controale la mai multe spitale din țară, în urma cărora a stabilit că 5 % din substanțele folosite în spitale sunt neconforme. Mai mult, ministrul Sănătății a afirmat că pacienții sunt în singuranță în spitale.
De asemenea, Patriciu Achimaş-Cadariu a spus că s-au luat măsuri pentru ca dezinfectanţii care nu au trecut probele de laborator să nu mai fie folosiţi.
Întrebat câţi români ar fi putut muri din cauza infecţiilor căpătate în spitalele care au folosit dezinfectanţi diluaţi, ministrul Sănătăţii a spus că nimeni nu poate face o astfel de estimare. Şi nici una referitoare la numărul de infecţii. Patriciu Achimaş-Cadariu spune şi că o astfel de situaţie – în care substanţele folosite în spitale să fie diluate – nu se întâmplă în alte ţări.
digi24.ro

Vezi si

Pe 28 august începe o nouă ediție a programului „Litoralul pentru toți”. Tarifele de cazare pornesc de la 35 de lei pe noapte de persoană

FPTR lansează o nouă ediție a programului “Litoralul pentru toți”. Programul începe pe data de …