Wednesday , November 30 2022

SCANDALUL CĂRŢILOR scrise de deţinuţi. Cioloş trimite Corpul de control la Administraţia Penitenciarelor

Premierul Dacian Cioloş a decis să trimită Corpul de control la Administrația Naţională a Penitenciarelor, pentru a face verificări în scandalul cărţilor scrise de deţinuţi.
penitenciar

“Corpul de control al Primului Ministru, ca urmare a solicitării Ministrului Justiției, efectuează un control la Administrația Națională a Penitenciarelor.
Controlul a fost generat de publicarea unui număr mare de lucrări științifice de către condamnații aflați în penitenciare, cu precădere în anii 2014 – 2015.
Întrucât în complinirea procedurii de elaborare a acestor lucrări era necesară recomandarea unui profesor sau conferențiar universitar, această verificare excede competenței stricte a Ministerului Justiției, care însă, prin cabinetul ministrului și corpul de control al acestuia, asigură conlucrarea la efectuarea acestui control”, precizează Guvernul într-un comunicat de presă.
Ministrul Justiţiei Raluca Prună a declarat, săptămâna trecută, că va propune o Ordonanţă de Urgenţă prin care să fie abrogată dispoziţia din lege care prevede că deţinuţii care scriu lucrări ştiinţifice în puşcărie beneficiază de o reducere cu 30 de zile a pedepsei, pentru fiecare carte. Ministrul a precizat că “fenomenul este complet scăpat de sub control”.
DNA a deschis dosar penal în cazul cărţilor scrise de deţinuţi şi face verificări privind favorizarea făptuitorului, fiind vizaţi profesori universitari care au coordonat sau validat lucrările, reprezentanţii editurilor care le-au publicat şi funcţionari ai ANP care au propus eliberarea.
 
 

Vezi si

Salariile demnitarilor rămân la nivelul acestui an

„Salariile demnitarilor rămân la nivelul acestui an”, spune Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Executivului. …