Monday , September 26 2022

Şase morţi şi mii de locuinţe evacuate în Europa, din cauza inundaţiilor

inundatii germania

Cel puţin şase persoane au murit şi alte câteva au fost date dispărute, luni, în urma inundaţiilor provocate de ploile torenţiale din Europa Centrală, unde mii de locuinţe au fost evacuate, în special în Germania, Cehia şi Austria, relatează AFP.
În regiunile afectate, aceleaşi imagini cu bărbaţi, femei şi copii în ploaie, mânuind saci cu nisip pentru construirea digurilor, reamintesc de inundaţiile din 2002.
În CEHIA, unde Guvernul a decretat stare de urgenţă în aproape toată Boemia (vest), cinci persoane au murit şi alte câteva au fost date dispărute.
Un bărbat şi o femeie au murit, duminică, după ce casa lor s-a prăbuşit în apropiere de Praga. Alte două cadavre au fost găsite în nordul ţării, iar un bărbat în vârstă de 82 de ani s-a înecat în apropiere de Benesov, la 40 de kilometri sud de Praga.
Bilanţul riscă să crească deoarece cel puţin patru persoane, dintre care doi bărbaţi care practicau, sâmbătă seara, rafting pe râul Berunka, la 30 de kilometri sud-vest de Praga, au fost date dispărute luni.
Metroul din Praga este parţial închis de duminică seara, iar numeroase căi ferate şi drumuri au fost blocate.
Elevii din Praga au fost invitaţi să stea acasă, luni, din cauza perturbării transporturilor.
Aproximativ 2.700 de persoane au fost obligate să îşi părăsească locuinţele în Boemia, iar mii de consumatori nu aveau energie electrică luni dimineaţa.
Armata a mobilizat aproximativ 2.000 de militari, dintre care 300 la Praga, pentru a face faţă situaţiei.
În GERMANIA, situaţia s-a înrăutăţit în sudul şi estul ţării. La Passau, oraş bavarez situat la frontiera cu Austria, la confluenţa Dunării cu Inn şi Ilz, recordul stabilit de inundaţiile din 2002 şi din 1954 a fost doborât, iar armata a fost chemată pentru a ajuta echipele de salvare.
“Multe persoane, care s-au confruntat deja cu inundaţiile în 2002, refuză să îşi părăsească locuinţele. Încercăm să le convingem”, a declarat primarul din Passau, Jürgen Duppen, pentru postul de televiziune N24.
“Avem aproape 700 de membri ai echipelor de salvare în acţiune. Cei aproximativ 200 de soldaţi chemaţi în ajutor sosesc. Este momentul, deoarece unele persoane au lucrat deja 36 de ore fără întrerupere”, a adăugat el, subliniind că “populaţia din Passau are o anume rutină în ceea ce priveşte inundaţiile”.
În Saxonia, fostă regiune a RDG, situată la frontiera cu Cehia şi Polonia, au fost mobilizaţi sute de poliţişti, echipaţi cu bărci, saci de nisip şi o macara.
“Suntem şocaţi. A trebuit să ieşim foarte repede din casă”, a declarat pentru postul de televiziune NTV o locuitoare din Dresda, cu copilul în braţe, după ce a petrecut noaptea de duminică spre luni într-un adăpost.
În AUSTRIA, inundaţiile au provocat moartea unei persoane şi alte două au fost date dispărute. Sute de locuitori din regiunea Salzburg şi aproximativ alţi 300 din oraşul Melk, situat în nord, au fost deja evacuaţi.
Armata a fost mobilizată pentru a contribui la operaţiunile de salvare şi la stăvilirea apelor.
Potrivit autorităţilor, Dunărea şi Inn ar putea să atingă şi chiar să depăşească nivelul din 2002, când inundaţiile au provocat pagube în valoare de 7,5 miliarde de euro.
În UNGARIA, primarul Budapestei a declanşat o alertă de inundaţii luni dimineaţa, o viitură pe Dunăre fiind aşteptată vineri sau sâmbătă. Aceasta ar putea crea o situaţie similară celei din 2002.
În august 2002, nivelul Dunării a atins 8,49 metri la Budapesta. Aproximativ 2.000 de persoane au fost evacuate şi peste 20.000 au lucrat la îndiguiri.
 

Vezi si

Mai multe sortimente de crenvurşti Wudy au fost retrase de la vânzare din toate magazinele din România

Mai multe sortimente de crenvurşti Wudy au fost retrase de la vânzare din toate magazinele …