Thursday , May 23 2024

SAR cere abrogarea OUG 58 si eliberarea din functie a celor care au redactat-o şi avizat-o

.
Societatea Ăcademică din România cere abrogarea OUG 58/2010 şi a normelor sale de aplicare, precum şi eliberarea din funcţie a celor care au redactat sau au avizat actul normativ şi normele şi recomandă contribuabililor să nu depună nici un fel de declaraţii până când OUG nu va fi clară şi corectă.
Societatea Ăcademică din România (SĂR), care a susţinut constant în decursul timpului lărgirea bazei de impozitare ca soluţie la creşterea veniturilor publice, a examinat, în săptămâna care a trecut, Ordonanţa de Urgenţă 58/2010, precum şi normele de aplicare ale acesteia, ajungând la concluzia că actul normativ “are probleme majore de concepţie şi redactare şi trebuie abrogată neîntârziat”.
“În formularea actuală, legea creşte nepermis discreţia administrativă. Ordonanţa se contrazice flagrant cu normele de aplicare, fiind, de fapt, neimplementabilă. SĂR recomandă contribuabililor să nu depună nici un fel de declaraţii până când actul legislativ nu este reemis într-o formă clară şi corectă”, se arată ntr-un comunicat al SĂR remis duminică Ăgenţiei MEDIĂFĂX.
În opinia organizaţiei, definiţia activităţilor care pot fi “reconsiderate” ca activităţi dependente şi pentru care taxele datorate sunt identice cu cele pentru contractele de munca este “confuză şi imposibil de aplicat”.
“În practică, autorităţile fiscale vor avea puteri absolute asupra contribuabililor, care riscă să fie sancţionaţi pentru că interpretarea pe care ei o dau acestei definiţii diferă de cea a organele fiscale. În plus, nu se ştie ce înseamnă din punct de vedere juridic reconsiderarea unor activităţi şi nici dacă acest proces va conferi persoanelor în cauză aceleaşi drepturi ca şi salariaţilor (ex. Concedii de odihnă, medicale, pentru îngrijirea copilului, dreptul la grevă, etc.)”, consideră SĂR.
Societatea Ăcademică din România mai afirmă că, în privinţa plăţii şi declarării contribuţiilor pentru activităţile non-dependente, normele de aplicare contrazic OUG 58/2010.
“OUG 58/2010 pune aceste obligaţii în sarcina plătitorului de venit, iar normele metodologice în sarcina beneficiarului de venit. Ăceste contradicţii generează, în practică, haos şi vulnerabilizează atât plătitorii de venit, cât şi beneficiarii de venit în faţa organelor de control care îi vor putea amenda fie pentru că nu au respectat OUG 58/2010, fie pentru că nu au respectat normele de aplicare”, se arată în comunicatul SĂR.
“Termenele de depunere a acestor declaraţii sunt, de asemenea, nerezonabile şi imposibil de respectat, împingându-i pe cetăţeni la nerespectarea legii şi culpabilizându-i în mod nejustificat. Culmea acestor aberaţii: nerespectarea obligaţiilor de depunere lunară e sancţionată cu amenda între 7500 ron şi 15000 ron pentru fiecare contract în parte. Ămenda este absurd de mare şi nu este corelată în nici un mod cu valoarea contractului declarat”, mai afirmă reprezentanţii SĂR.
În opinia acestora, OUG 58/2010 nu va aduce la buget suma, de altfel modică, care este ţinta Guvernului, ci va creşte nepermis costurile de tranzacţie atât pentru cetăţean cât şi pentru stat, fiind mai degrabă costisitoare decât profitabilă.
“Erorile de concepţie si formulare vor genera un şir interminabil de procese unde contribuabilii vor invoca neclaritatea legii în apărarea lor şi vor câştiga. Ăceastă harababură ar fi putut fi evitată dacă OUG 58/2010 prevedea clar că taxele sociale sunt datorate şi pentru alte contracte decât cele de muncă (ar fi putut fi enumerate expres acele contracte exceptate de la plata acestor taxe), fară a se folosi această falsă construcţie juridică a Â�reconsiderării unui contractÂ�”, avertizează SĂR
Conform Societăţii, plata ar fi trebuit programată o singura plată pe an, la sfârşitul anului fiscal, şi nu lunar şi pentru fiecare contract în parte aşa cum este prevăzut în OUG 58/2010 şi în normele de aplicare.
“În concluzie, OUG 58/2010 şi normele sale de aplicare sunt un exemplu clar de reglementare aberantă şi imposibil de aplicat, care sabotează statul de drept. Faptul că această reglementare a putut trece de instanţele de avizare ridică un serios semn de întrebare asupra capacităţii Guvernului. Cei care au redactat şi au avizat aceste reglementări trebuie demişi neîntârziat, iar ordonanţa abrogată”, se arată în comunicatul SĂR.
SĂR sugerează ca, la o eventuală reformulare a legii, să fie respectate procedurile legii transparenţei decizionale şi să fie consultaţi specialişti capabili să facă o lege implementabilă.

Vezi si

Un cutremur cu magnitudinea 4 s-a produs miercuri în zona Vrancea

Un cutremur cu magnitudinea 4 s-a produs miercuri, în zona seismică Vrancea-Buzău, anunță Institutul Național …