Friday , December 8 2023

Santaj la Antene: Sorin Alexandrescu si Dan Voiculescu, inchisoare cu executare. Amenda pentru Antena Group

antena group

Dan Voiculescu a fost condamnat joi la doi ani de inchisoare cu executare, in dosarul in care el, fiica sa si Sorin Alexandrescu sunt acuzati de santajarea administratorului RCS/RDS.
In acelasi dosar, magistratii de la Curtea de Apel Bucuresti (CAB) au decis ca Sorin Alexandrescu, directorul Antena Group, sa fie condamnat la trei ani si jumatate de inchisoare cu executare, in timp de Antena Group a primit o amenda de 350.000 de lei.
Camelia Voiculescu, fiica cea mare a lui Dan Voiculescu, a primit si ea o pedeapsa de doi ani de inchisoare cu suspendare. De asemenea, Serban Pop, fost sef ANAF, a primit doi ani de inchisoare pentru permiterea accesului unei persoane neautorizate la informatii ce nu sunt destinate publicitatii.
George Matiescu, director general Intact Publishing, a fost achitat pentru complicitate la santaj. Totodata, Intact Publishing si Antena 3 au fost achitate de acuzatiile complicitate la santaj.
Sentinta nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs.
Sorin Alexandrescu, directorul general al Antena TV Group, si Dan Voiculescu, fondatorul trustului de presa, au fost trimisi in judecata pe 1 octombrie 2013, fiind acuzati ca l-au santajat pe administratorul firmei RCS/RDS Ioan Bendei.
In acelasi dosar au mai fost deferiti justitiei fostul presedinte al ANAF Serban Pop, Camelia Voiculescu, asociat si administrator al societatilor Antena TV Group, Antena 3 si Intact Production, care este si singurul asociat al SC Intact Publishing, George Daniel Matiescu, imputernicit al Intact Publishing, precum si firmele Antena TV Group, Antena 3 si Intact Publishing, se arata intr-un comunicat remis presei de DNA.
Acestia au fost acuzati de folosirea unor institutii media (televiziuni, publicatii online si scrise) pentru santaj cu scopul obtinerii de “foloase materiale ilicite insemnate”. De asemenea, Serban Pop, fost sef ANAF, in functie la data faptelor, a fost acuzat de folosire, in orice mod, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii.
Sorin Alexandrescu, director general al Antena TV Group a fost arestat preventiv in mai 2013 sub acuzatia ca l-a santajat pe administratorul RCS/RDS.
Din Ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori a rezultat ca, in perioada 16 aprilie – 24 mai, Sorin Alexandrescu, director general al Antena TV Group, l-a constrans pe Ioan Bendei, administrator la RCS/RDS sa semneze un contract in conditii prestabilite, impuse de inculpat, sub amenintarea ca, in caz de refuz, va da in vileag fapte presupus compromitatoare pentru persoana in cauza.
“In intervalul 16 aprilie 2013 – 24 mai 2013, Sorin Alexandrescu a constrans, in mod repetat, partea vatamata Ioan Bendei, administrator al unei societati comerciale, amenintand-o cu darea in vileag a unor fapte compromitatoare pentru aceasta de natura a-i afecta viata personala si cariera profesionala.
In aceasta modalitate, cel in cauza a urmarit sa-l determine pe Ioan Bendei sa semneze in numele companiei RCS/RDS un contract avand ca obiect retransmisia si distributia prin satelit a programelor apartinand Antena TV Group SA in conditii prestabilite, respectiv pe o perioada de 5 ani, valoarea acestuia fiind de 7,2 milioane euro/anual, ceea ce implica incasarea unui pret de 0,6 euro/lunar/abonat”, sustine DNA in referatul in care solicita judecatorilor arestarea lui Sorin Alexandrescu.
In intervalul in care Sorin Alexandrescu il santaja pe Ioan Bendei pe posturile de televiziune ale grupului Intact era rulat promo-ul “Mita in fotbal”. Ancheta nu a mai ajuns sa fie difuzata pe posturile de televiziune ale trustului respectiv, in schimb, Mugur Ciuvica a publicat-o chiar in ziua retinerii lui Sorin Alexandrescu. Acesta a sustinut ca Dumitru Dragomir (presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal) a primit mita sub forma de investitie, de la RCS&RDS (companie cu sediul in Oradea).
Promo-ul prin care posturile Intact anuntau dezvaluiri despre seful RCS&RDS si care a fost folosit pentru santajarea acestuia, conform procurorilor DNA, a fost difuzat de peste 200 de ori, inclusiv in ziua in care Sorin Alexandrescu a fost retinut.
O monitorizare realizata de Media TRUST pentrupaginademedia.ro arata ca promo-ul “Mita in fotbal” a fost difuzat de 208 ori in intervalul 9-30 mai, pe mai multe posturi Intact.
Difuzarea a continuat si dupa ce seful Antenelor, Sorin Alexandrescu, a fost retinut pentru audieri, in 30 mai, ultimele aparitii pe post avand loc pe Antena 1, la ora 11.43, si pe GSP TV, la 11.55, inainte de pranz.
Conform monitorizarii Media TRUST, promovarea anchetei a aparut pe Antena 1 de 106 ori, pe Antena 2 de 62 de ori, de doua ori pe Antena 3 si de 38 de ori pe GSP TV.
ziare.com

Vezi si

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, a fost pus sub urmărire penală în dosarul vaccinurilor

Procurorii DNA au anunțat oficial vineri, printr-un comunicat de presă, începerea urmăririi penale în cazul …