Sunday , January 29 2023

SALARIILE din sistemul sanitar se MAJOREAZĂ in doua transe, incepand cu 1 decembrie. SANITAS a incetat protestele

medici

La Ministerul Finanţelor, liderii Sanitas au ajuns la un acord cu reprezentanţii Guvernului şi astfel au obţinut o majorare a salariilor din sistemul medical cu 10% în total. Această majorare va veni în două etape, 5% de la 1 decembrie şi cu încă 5% de la 1 martie anul viitor.
Asta înseamnă un plus la salariu de circa 140 de lei în medie, pentru că în prezent câştigul mediu net din sistemul medical românesc este de circa 1.400 de lei.
“În urma discuţiilor pe care le-am purtat cu reprezentanţii Federaţiei Sanitas din România am semnat un proiect de acord de colaborare pe patru puncte. Astfel, Ministerul Finanţelor Publice va susţine creşterea salariilor cu 10% pentru personalul din sănătate cu salarii sub plafonul de 1.500 de lei. Această majorare va avea loc în două etape, respectiv cu 5% la 1 decembrie 2014 şi cu 5% la 1 martie 2015. De această măsură vor beneficia 126.000 de salariaţi din sistemul sanitar”, a declarat Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor.
De asemenea, ministrul a anunţat că le-a promis liderilor din sistemul medical că vor fi angajate cu prioritate cadre medicale în sistemul bugetar pentru a compensa deficitul cronic de cadre medicale şi pentru a stopa exodul medicilor. Mai mult, ministrul a precizat că va fi organizat şi un grup de lucru interministerial care va lucra la legea salarizării unitare.
“Vom organiza un grup de lucru interministerial, care va lucra la legea salarizării unitare pentru a elimina inechităţile. În acest grup de lucru va lucra şi Federaţia Sanitas, urmând să prezentăm un raport final la 1 octombrie 2014. De asemenea, Ministerul Finanţelor Publice împreună cu Ministerul Muncii şi Ministerul Sănătăţii vor face o analiză pe baza datelor de care dispun, în scopul identificării unor soluţii care să conducă la angajarea în sistem, pe locurile vacantate bugetare, preponderent a personalului de specialitate medico-sanitară”, a mai spus ministrul Finanţelor.
În replică, liderii federaţiei Sanitas au anunţat că sunt de acord cu aceste condiţii şi că vor pune capăt protestelor care urmau să continue săptămâna viitoare.
 
 

Vezi si

Lista drumuri naționale închise din cauza vremii

Centrul Infotrafic a anunțat sâmbătă după-amiază că încă două drumuri naționale au fost închise din …