Tuesday , August 16 2022

Rusia, propuneri inacceptabile pentru Ucraina: constitutie care sa nu permita aderarea la UE si NATO

ucraina

Rusia a propus, luni, infiintarea unui grup international de sprijin pentru medierea crizei din Ucraina, insa a propus termeni pe care Kievul si Occidentul nu ii vor accepta, scrie Reuters. Potrivit comunicatului ministerului de externe rus, grupul international de sprijin, din care nu spune cine ar trebui sa faca parte, ar trebui sa indemne Kievul sa adopte o noua constitutie prin care sa se acorde puteri mai mari regiunilor si sa aprobe neutralitatea militara si politica, adica imposibilitatea de a adera la structuri precum NATO si UE.
Ca raspuns la apelul occidentului pentru un “grup de contact” care sa medieze criza, ministerul de externe al Rusiei a sugerat ca acest grup sa preseze Ucraina sa recunoasca rezultatul referendumului din Crimeea.
Ministerul a spus de asemenea ca acest grup ar trebui sa indemne Kievul sa implementeze parti dintr-un acord de pace la care au ajuns fostul presedinte Viktor Ianukovici si oponentii sai pe 21 februarie, la cateva ore inainte ca acesta sa plece din Kiev.
Initiativa Moscovei ar putea fi menita sa raspunde criticilor venite din partea vestului pentru ca nu ar fi facut suficiente eforturi diplomatice pentru a rezolva criza din Ucraina.
Rusia se afla acum in fata sanctiunilor din partea UE si SUA.
Ca raspuns la propunerile Rusiei, un purtator de cuvint al Ministrului de Externe ucrainean a declarat, citat de BBC, ca propunerile “arata ca un ultimatum si sunt inacceptabile”.

Vezi si

Pompierii români intervin în Franța pentru stingerea incendiilor la sud de Bordeaux (FOTO)

Misiunea pompierilor români în Franța continuă, iar luni intervin pentru stingerea incendiilor dîn zona Chapelle …