Wednesday , May 12 2021

Rusia isi suspenda participarea la tratatul de dezarmare nucleara, dupa retragerea SUA. Putin anunuta o noua racheta hipersonica

Rusia si-a suspendat participarea in Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare (INF) incheiat in 1987, dupa o decizie similara a Statelor Unite, a anuntat Vladimir Putin, potrivit Reuters.

“Partenerii americani au declarat ca si-au suspendat participarea la tratat. Si noi o suspendam”, a spus Putin la o reuniune televizata cu ministii Apararii si de Externe.

Putin a precizat ca Rusia va incepe sa dezvolte noi rachete, inclusiv hipersonice, si le-a cerut ministrilor sa nu initieze discutii cu Washington-ul cu privire la dezarmare.

Vineri, Secretarul de Stat american Mike Pompeo a anuntat ca Statele Unite se retrag din Tratatul INF incheiat cu Rusia in 1987, una dintre piesele centrale ale controlului armamentului dupa Razboiul Rece.

Retragerea americana era asteptata de mai multe luni.

Ea are loc in urma unui diferend care dureaza de ani de zile – nesolutionat – cu privire la respectarea de catre Rusia a acestui document, care interzice o intreaga clasa de rachete de croaziera terestre, cu o raza de actiune intre 500 si 5.500 de kilometri.

Oficiali americani si-au exprimat, de asemenea, ingrijorarea ca China, care nu face parte din Tratatul INF, dezvolta numeroase rachete nucleare in Asia, pe care Statele Unite nu le pot contracara, din cauza obligatiilor pe care si le-a asumat prin acest document.

Acest tratat americano-rus se afla in centrul controlului armamentului superputerilor dupa Razboiul Rece, iar renuntarea la el ar lansa o noua cursa a inarmarii nucleare, avertizeaza unii analisti.

Vezi si

Ploi, vijelii și descărcări electrice în aproape toată țara, până vineri seară

Începând de miercuri după-amiază şi până vineri seară, vor fi ploi care vor avea şi …