Tuesday , May 11 2021

Rusia convoaca atasatul militar britanic: Avioanele britanice ar fi gata sa doboare aeronave ruse

tornado

Avioanele militare britanice care efectueaza raiduri in Orientul Mijlociu au fost echipate cu rachete speciale pentru doborarea aeronavelor de vanatoare ruse, sustin surse militare britanice, iar, in acest context, Rusia l-a convocat pe atasatul militar britanic.
Surse militare britanice au declarat ca avioanele de vanatoare Tornado care efectueaza raiduri antiteroriste in Irak au fost echipate cu rachete avand senzori de caldura, pentru a se apara de avioanele ruse care efectueaza operatiuni in Siria, relateaza BBC News online.
“Pana acum, avioanele Tornado ale Fortelor aeriene regale era echipate cu bombe ghidate prin satelit, dat fiind ca nu existau riscuri ale unor amenintari aer-aer. Dar in ultima saptamana situatia s-a schimbat. Trebuie sa avem o reactie pe masura”, a declarat, sub protectia anonimatului, un oficial din cadrul Ministerului britanic al Apararii, referindu-se la inceperea raidurilor ruse in Siria.
Ministerul britanic al Apararii a respins informatiile aparute in presa, subliniind ca relatarile “nu sunt adevarate”.
Ca reactie, Ministerul rus de Externe l-a convocat luni, pentru explicatii, pe atasatul militar rus de la Moscova. Potrivit diplomatiei britanice, atasatul militar a reiterat preocuparile Londrei privind interventia militara in Siria.
Saptamana trecuta, premierul David Cameron a afirmat ca operatiunile ruse in Siria au doar rolul de a consolida pozitia “macelarului” Bashar al-Assad.
Rusia este acuzata de Statele Unite si de NATO ca ataca fortele insurgente din Siria, dar Moscova a respins acuzatiile, precizand ca sunt vizate exclusiv pozitiile retelei teroriste Stat Islamic.
Siria se confrunta, incepand din martie 2011, cu revolte reprimate violent si cu un conflict militar intre serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, fortele opozitiei si grupuri teroriste, inclusiv organizatia sunnita Stat Islamic (Stat Islamic in Irak si Siria / Stat Islamic in Irak si Levant). Bilantul conflictului depaseste 250.000 de morti.

Vezi si

Liber la pelerinaje religioase. Competiții sportive, concerte și spectacole-pilot pentru cei vaccinați, care au avut Covid sau au test negativ – noile relaxări adoptate de Guvern 

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a anunțat că Guvernul a adoptat luni …