Tuesday , April 16 2024

Rusia cere Statelor Unite sa distruga scutul de la Deveselu

Ministerul Apararii din Rusia a informat, joi, ca Statele Unite ar trebui sa isi distruga sistemele nucleare MK-41 plasate in Romania pentru a putea astfel sa respecte Tratatul INF.

De asemenea, ministerul a precizat ca Washingtonul ar trebui sa distruga si dronele de atac din acelasi motiv, scrie Reuters.

Ministerul a informat ca a convocat atasatul militar al ambasadei SUA la Moscova pentru a-i inmana o nota care contine cererea Moscovei privind distrugerea scutului antiracheta de la Deveselu.

Pe de alta parte, ambasadorul Rusiei la Bucuresti, Valery Kuzmin, a declarat, tot joi, ca tara sa este dispusa sa poarte un dialog cu Statele Unite pe tema Tratatului Fortelor Nucleare Intermediare (INF), insa nu va fi cea care sa initieze discutiile, insa a dat asigurari ca Romania nu va fi tinta unor actiuni ostile.

Despre ce anume poate astepta Romania din partea Rusiei in urma declaratiilor facute dupa ce Statele Unite au decis retragerea din Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare, Valery Kuzmin a spus intr-o conferinta de presa: “Tratatul INF a fost considerat nu foarte benefic pentru Rusia. (…) Sa dai vina pe Rusia pentru ca ar s-ar apropia periculos de granitele statelor NATO nu pot digera asta. Deocamdata, nimic nu se va schimba”.

Ambasadorul a afirmat ca, initial, “americanii au spus timp de un deceniu, daca nu mai mult, ca sistemul lor strategic antibalistic nu este indreptat spre Rusia, dar, recent, s-a dovedit ca este indreptat fix spre Rusia. Foarte dragut.

Am invatat din istorie si nu ne permitem sa fim naivi. Nu sunt planuite actiuni ostile, neprietenoase si va pot asigura ca Rusia nu are intentii cu caracter ostil, agresiv fata de Romania.

Credem ca este tara noastra vecina si cel mai bun mod de a construi relatii cu vecinii e sa oferi conditii pentru o buna vecinatate”.

Kuzmin a precizat ca nu a avut discutii cu oficiali romani pe aceasta tema: “Nu am discutat. Nu am discutat nici cu americanii, nu pentru ca nu suntem pregatiti sa vorbim, dar nu vedem o reactie. Cautam sa dialogam, dar nu initiem dialogul.

Am auzit inainte numai acuzatii, ultimatumuri si initiativele de a discuta substantial, de a oferi informatii, au fost ignorate. Va depinde foarte mult de pragmatismul si de realismul liderilor nostri”.

Tratatul semnat in 1987 elimina rachetele cu raza intermediara din arsenalurile Rusiei si Statelor Unite.

Rusia a suspendat Tratatul INF in weekend dupa ce Washingtonul a anuntat ca se va retrage in sase luni daca Rusia va continua sa incalce tratatul, acuzatii negate de Moscova.

Valery Kuzmin a subliniat ca pasul Statelor Unite este “inca unul din seria de actiuni menite sa darame sistemul actual de tratate internationale in domeniul dezarmarii si mentinerii stabilitatii strategice la nivel mondial pentru unicul scop: de a pastra propria lor dominatie in lume”.

“Deosebit de alarmant este faptul ca strategii de la Casa Alba si din Pentagon isi declara din nou, de fapt, in mod deschis, intentia de a transforma continentul nostru european in principala sursa de tensiune si arena unui posibil razboi mondial, probabil in speranta naiva ca ei vor putea sta pana la capat peste ocean.

Consideram aceasta strategie una nesabuita si distructiva pentru intreaga omenire”, a mai spus Kuzmin.

El a completat ca vor fi luate imediat masuri adecvate pentru a asigura securitatea nationala a Rusiei, fara a incalca prevederile tratatului si ca americanii au “sabotat” toate incercarile de pana acum de reluarea a dialogului.

ziare.com

Vezi si

Aproape 1.000 de cazuri de rujeolă în ultima săptămână în România și un deces

Institutul Naţional de Sănătate Publică a informat marţi că în perioada 1 ianuarie 2023 – …