Wednesday , October 5 2022

Rusia a folosit 150.000 de conturi de Twitter ca să influențeze Brexit

may-putin

Noi informații cu privire la amestecul Rusiei în referendumul Marii Britanii privind ieșierea din UE sunt catalogate de presa engleză „cele mai concludente dovezi de până acum”. Potrivit unei anchete The Times, Rusia a folosit peste 150.000 de conturi de Twitter în timpul campaniei privind Brexit. Recent, premierul Theresa May i-a spus președintelui Vladimir Putin că Marea Britanie „știe” ce face Rusia.
Oamenii de știință de la Universitatea din Swansea și Universitatea Berkeley din California au descoperit că peste 150.000 de conturi de Twitter din Rusia au publicat conținut cu privire la Brexit în zilele premergătoare referendumului din 23 iunie 2016.
Mai exact, conturile de Twitter din Rusia au fost cel mai active în ziua referendumului – cu 39.000 de mesaje – și a doua zi, și sugerau ieșirea din UE.
Anterior acestui subiect, toate aceste conturi publicau conținut despre subiecte precum anexarea Crimeei. Cercetătorii celor două universități au observat că după numărul mesajelor despre Brexit a scăzut imediat după referendum.
„Principala concluzie este că boții au fost folosiți intenționat și au avut influență”, spune Tho Pam, unul dintre autorii studiului.
Pe de altă parte, cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh au identificat 419 conturi de Twitter ce au funcționat din Agenția de Internet a Rusiei cu scopul de a influența politica britanică, precizează The Guardian.
Unul din cele mai evidente cazuri a fost descoperit a fi contul @SouthLoneStar, care a publicat o fotografie cu o femeie musulmană care trece „nepăsătoare” pe lângă victimele atacului din Londra din primăvarea acestui an.
Femeia cu hijab a fost fotografiată în timp ce trecea ținând o mână la cap, iar cu cealaltă telefonul mobil. Poza a circulat intens pe Facebook și pe Twitter, iar utilizatorii au criticat-o pentru că nu a arătat compasiune față de victime. Însă, fotograful care a surprins-o a declarat tocmai contrariul și că imaginea a fost scoasă din context. El a mai făcut o fotografie, un close-up, în care tânăra pare că este la un pas de a izbucni în plâns.
Duminică, premierul britanic a acuzat Rusia de agresiuni militare şi că se amestecă în alegerile din alte ţări. Au fost cele mai dure cuvinte de până acum ale şefei guvernului de la Londra la adresa Moscovei. Theresa May a spus că nu dorește un nou „război rece” şi nici o confruntare perpetuă cu Rusia, dar a atras atenţia acestei ţări că trebuie şi ea să respecte regulile.
„Rusia a instigat la conflict în Donbas, a violat în mod repetat spațiul aerian național al mai multor țări europene și a lansat o campanie susținută de spionaj cibernetic şi tulburări. Aceasta include amestecul în alegeri și atacurile informatice care au vizat ministerul danez al Apărării și Bundestagul, printre multe altele. Încearcă să facă arme din informații. Implică media de stat să difuzeze ştiri false şi imagini editate în încercarea de a semăna discordie în Occident și de a ne submina instituțiile. Așadar, am un mesaj foarte simplu pentru Rusia. Știm ce faceți. Și nu veți reuși”, a spus Theresa May.
digi24.ro

Vezi si

Primăriile trebuie să aloce cel puțin 30% din bugetul pentru activități sportive pentru copii

Autoritățile locale din toată țara care alocă fonduri pentru sport vor fi obligate să dea …

One comment

  1. Acum britanicii ii acuza pe rusi pentru Brexit?