Saturday , February 4 2023

ROMEO STAVARACHE, PRIMARUL BACĂULUI, a fost ARESTAT

stavarache

ROMEO STAVARACHE a fost arestat, marţi. Primarul Bacăului era cercetat sub control judiciar pentru cinci infracţiuni de luare de mită de la mai mulţi oameni de afaceri. El ar fi primit 2,3 milioane de lei de la aceştia. STAVARACHE a încălcat normele de control judiciar luând legătura cu martorii din dosar, relateaza realitatea.net.
Procurorii DNA au solicitat, marți, Curții de Apel Bacău arestarea preventivă a primarului Bacăului, Romeo Stavarache, cercetat sub control judiciar pentru luare de mită, după ce acesta a luat legătura cu ceilalți inculpați din dosar.
Potrivit reprezentanților DNA, primarul Romeo Stavarache se află, marți, la Curtea de Apel Bacău, care ia în discuție solicitarea procurorilor anticorupție de arestare preventivă a acestuia.
”Există suspiciuni că inculpatul Romeo Stavarache a încălcat măsura obligativității de a nu lua legătura cu ceilalți inculpați din dosar, iar în consecință procurorii au solicitat în instanță înlocuirea măsurii de control judiciar dispusă de instanță cu cea a arestului preventiv”, a declarat, marți, pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al DNA, Livia Săplăcan.
Conform sursei citate, încălcarea măsurii a fost constatată de către procurorii DNA în urma unor verificări făcute din oficiu în acest caz.
De altfel, și pentru ceilalți doi inculpați din acest dosar – vărul lui Romeo Stavarache, Liviu Cenușă, și Liviu Goian, patronul unui post local de televiziune, – procurorii au solicitat înlocuirea cercetării sub control judiciar cu arestarea preventivă.
Primarul Bacăului, Romeo Stavarache, a fost reţinut, joi, de DNA pentru că ar fi primit mită peste 2,3 milioane de lei de la patru oameni de afaceri, iar ulterior Curtea de Apel Bacău a decis ca acesta să fie cercetat sub control judiciar.
De asemenea, instanța a dispus ca vărul lui Romeo Stavarache, Liviu Cenușă, și Liviu Goian, patronul unui post local de televiziune, reținuți în același dosar, să fie cercetați tot sub control judiciar.
Decizia Curții de Apel Bacău a fost contestată la instanța supremă.
Într-un comunicat transmis, joi, de DNA, se preciza că primarul Bacăului a fost reținut pentru cinci infracțiuni de luare de mită, Liviu Goian a fost reținut pentru trei infracţiuni de complicitate la luare de mită, iar Liviu Vasile Cenușă pentru două infracţiuni de complicitate la luare de mită.
Conform sursei citate, în perioada 2008 – 2011 Romeo Stavarache, direct sau prin intermediul celorlalți doi inculpați, a cerut și primit de la patru oameni de afaceri mai multe sume de bani.
Astfel, la începutul anului 2008 a pretins de la administratorul unor societăți comerciale să îi fie remis un procent de 50% din valoarea decontată de Primăria Bacău, aferentă fiecărui stâlp de iluminat public la care firma administrată de acesta efectua lucrări în baza contractului încheiat cu această instituţie, valoare care era de 38 de euro/stâlp. În baza acestei solicitări, în perioada martie 2008 – octombrie 2011 Stavarache a primit, prin intermediul mai multor societăţi comerciale şi asociaţii sportive, suma totală de 810.670 de lei.
În luna ianuarie 2009, primarul Stavarache a cerut unui alt om de afaceri suma de 150.000 de lei, pentru ca societăţii comerciale administrate de acesta să îi fie atribuit un contract privind executarea de lucrări tehnico-edilitare. Banii au fost primiți în două tranșe, prin intermediul unei asociații sportive.
În luna aprilie 2009, Stavarache a pretins de la același om de afaceri un procent de 10% din valoarea unui contract de antrepriză generală, încheiat între această societate şi Agenţia Naţională pentru Locuinţe Bucureşti, având ca obiect construcţia unui bloc cu 45 de locuinţe în Bacău, lucrare în valoare de 2.688.769,90 de euro, inclusiv TVA. În baza acestei solicitări, în perioada aprilie 2008 – septembrie 2011, primarul Bacăului a primit de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor societăţi comerciale şi asociaţii sportive, suma totală de 1.259.789,03 de lei.
Procurorii DNA mai spuneau că în martie 2010 Stavarache i-a solicitat administratorului unei societăți comerciale să încheie contracte de publicitate cu o anumită firmă, pentru ca primăria să îşi execute în mod corespunzător obligaţiile care decurgeau din contractul de gestiune al serviciului public de salubrizare a municipiului Bacău încheiat cu această societate. În baza acestei solicitări, au fost încheiate două contracte, în lunile martie 2010 şi aprilie 2011, în baza cărora omul de afaceri a plătit sumele de 40.000 de lei, respectiv 30.000 de lei.
De asemenea, în perioada martie – aprilie 2009, împreună cu o altă persoană, primarul i-a solicitat unui om de afaceri suma de 100.000 lei cu titlu de sponsorizare a unei asociații sportive, în schimbul eliberării unui certificat de urbanism, bani care au fost primiţi în 24 aprilie 2009.
Romeo Stavarache este primar al municipiului Bacău din 2004.
El conduce şi organizaţia judeţeană a PNL, înainte de intrarea în acest partid fiind membru PUR (actualul PC).
Romeo Stavarache declara, vineri, pentru MEDIAFAX, că s-a retras din cursa pentru o funcţie de vicepreşedinte PNL în care se înscrisese în contextul Congresului de la sfârşitul acestei săptămâni.
 
 

Vezi si

Peste jumătate din țară se află sub cod galben sau portocaliu de ninsori și viscol

Mai mult de jumătate de țară se află sub cod gaben de ninsori și viscol, …