Sunday , January 29 2023

Romeo Stavarache a fost eliberat sub control judiciar

stavarache

Instanţa Curţii de Apel Bacău a decis, joi seara, eliberarea imediată, sub control judiciar, a primarului municipiului Bacău, Romeo Stavarache, precum şi a celor doi oameni de afaceri, Liviu Goian şi Liviu Vasile Cenuşă, reţinuţi în cursul dimineţii de joi de către DNA, sub acuzaţia de luare de mită, informează Agerpres.
DNA poate face recurs în 48 de ore, iar în acest caz dosarul va fi judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) din Bucureşti.
Primarul municipiului Bacău, Romeo Stavarache, a fost reţinut joi pentru 24 de ore de procurorii DNA, fiind acuzat de săvârşirea a 5 infracţiuni de luare de mită, după ce a cerut bani de la oameni de afaceri, pentru a le acorda contracte din bani publici.
În acelaşi dosar, au mai fost reţinuţi Liviu Goian şi Liviu Vasile Cenuşă, acuzaţi de complicitate la luare de mită.
Cei trei au fost prezentaţi joi la Curtea de Apel Bacău cu propunere de arestare preventivă.
Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 2008 – 2011, Romeo Stavarache, direct sau prin intermediul celorlalţi doi inculpaţi, a pretins şi primit de la patru oameni de afaceri mai multe sume de bani.
Astfel, la începutul anului 2008, primarul a pretins de la administratorul unor societăţi comerciale să îi fie remis 50% din valoarea decontată de Primăria Bacău aferentă fiecărui stâlp de iluminat public la care firma administrată de acesta efectua lucrări în baza contractului încheiat cu această instituţie, valoare ce era de 38 de euro/stâlp.
În baza acestei solicitări, în perioada martie 2008 – octombrie 2011, Romeo Stavarache a primit, prin intermediul mai multor societăţi comerciale şi asociaţii sportive, suma totală de 810.670 lei.
În luna ianuarie 2009, Romeo Stavarache a pretins de la un alt om de afaceri suma de 150.000 de lei, pentru ca societăţii comerciale administrate de acesta să îi fie atribuit un contract privind executarea de lucrări tehnico-edilitare. Banii au fost primiţi în două tranşe, prin intermediul unei asociaţii sportive.
În luna aprilie 2009, Romeo Stavarache a pretins de la acelaşi om de afaceri, 10% din valoarea unui contract de antrepriză generală încheiat între această societate şi Agenţia Naţională pentru Locuinţe Bucureşti, având ca obiect construcţia unui bloc cu 45 de locuinţe în Bacău, lucrare în valoare de 2.688.769,90 euro, inclusiv TVA.
În baza acestei solicitări, în perioada aprilie 2008 – septembrie 2011, Romeo Stavarache a primit de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor societăţi comerciale şi asociaţii sportive, suma totală de 1.259.789,03 lei.
De asemenea, în luna martie 2010, Romeo Stavarache i-a solicitat administratorului unei societăţi comerciale să încheie contracte de publicitate cu o anumită firmă, pentru ca primăria să îşi execute în mod corespunzător obligaţiile ce decurgeau din contractul de gestiune al serviciului public de salubrizare a municipiului Bacău încheiat cu această societate. În baza acestei solicitări, au fost încheiate două contracte în lunile martie 2010 şi aprilie 2011, în baza cărora omul de afaceri a plătit sumele de 40.000 lei şi, respectiv, 30.000 lei.
În perioada martie – aprilie 2009, împreună cu o altă persoană, Romeo Stavarache i-a solicitat unui om de afaceri suma de 100.000 lei cu titlu de sponsorizare a unei asociaţii sportive, în schimbul eliberării unui certificat de urbanism, bani care au fost primiţi în data de 24 aprilie 2009.
În dosar se desfăşoară cercetări şi cu privire la alte persoane.
În cauză procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii şi al Direcţiei Generale Anticorupţie Bacău din cadrul MAI.
 
 

Vezi si

Lista drumuri naționale închise din cauza vremii

Centrul Infotrafic a anunțat sâmbătă după-amiază că încă două drumuri naționale au fost închise din …