Thursday , April 25 2024

Romanii care se tratează medical în UE vor primi banii înapoi

operatie

Asiguratii care se deplaseaza intr-un stat membru al Uniunii Europene pentru a primi tratament medical pot beneficia, la cerere, de rambursarea contravalorii serviciilor medicale, dupa cum informeaza Ministerul Sanatatii intr-un document de presa publicat recent.
Rambursarea se va realiza, insa, la nivelul tarifelor din Romania si nu va depasi contravaloarea in lei a serviciilor achitate de asigurat.
Directiva Europeana 24/2011, documentul ce asigura cadrul legal pentru a fi garantate drepturile cetatenilor europeni de a beneficia de servicii medicale in toate tarile Uniunii Europene, trebuia transpusa in legislatia romaneasca inca din 25 octombrie 2013, insa acest lucru nu s-a intamplat. Dupa aproape sase luni, insa, Guvernul a dat unda verde unui act normativ care aproba normelor metodologice privind asistenta medicala transfrontaliera, se precizeaza intr-un document de presa al Ministerului Sanatatii.
Practic, in baza reglementarilor aprobate recent de Executiv, persoanele asigurate in sistemul de asigurari obligatorii de sanatate din Romania, care se deplaseaza intr-un alt stat membru UE, pot beneficia de rambursarea contravalorii serviciilor medicale, a medicamentelor si dispozitivelor medicale.
“Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si casele de asigurari de sanatate judetene vor putea face rambursarea costurilor pentru asiguratii care se trateaza in state membre ale Uniunii Europene. Ministerul Sanatatii va continua sa deruleze politici de investitii si dezvoltare, astfel incat asiguratii din Romania sa beneficieze de aceleasi conditii de tratament cu cele din Uniunea Europeana. De asemenea, si pacientii din Uniunea Europeana se vor putea trata in Romania”, a subliniat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.
Totusi, conform dispozitiilor adoptate de guvernanti, pentru a beneficia de asistenta medicala transfrontaliera, pacientii romani vor trebui, in unele cazuri, sa obtina o autorizare prealabila eliberata de casele judetene.
Concret, potrivit Ministerului Sanatatii, tipurile de asistenta medicala pentru care se impune autorizarea prealabila in vederea rambursarii costurilor sunt: PET-CT (tomografie cu emisie de pozitroni) in regim ambulatoriu; servicii medicale spitalicesti acordate in regim de spitalizare continua si spitalizare mai mare de 24 de ore pentru urmatoarele tipuri de tratament: implant sau inlocuire de defibrilator cardiac, endoprotezare articulara tumorala, implant segmentar de coloana, bypass coronarian cu/fara investigatii cardiace invazive si nasterea; medicamente in tratamentul ambulatoriu, pentru care este necesara aprobarea comisiilor de experti de la nivelul CNAS.
In practica, prevederile esentiale ale Directivei 24/2011 sunt deja aplicate in Romania, conform Ordinului Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 729/2009, dupa cum informa CNAS in octombrie 2013. In baza acestui act normativ, asiguratii care se deplaseaza intr-un stat membru al Uniunii Europene cu scopul de a primi tratament medical beneficiaza de rambursarea contravalorii serviciilor medicale la nivelul tarifelor din Romania, fara a depasi contravaloarea in lei a serviciilor achitate de asigurat.
Citeşte mai mult pe avocatnet.ro
 
 

Vezi si

Poşta Română: Până de sărbători putem livra pensiile; depinde când ne intră banii în conturi

Poşta Română poate distribui pensiile înainte de sărbătorile pascale, dar procesul depinde de data la …