Thursday , September 28 2023

România prin ochii studentului Martin Harris, azi ambasador: "Încantare", dar şi "nesiguranţă"

Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii in Romania
Ambasadorul britanic la Bucureşti, Martin Harris, povesteşte pe blogul Foreign Office (n.r.- Ministerul Britanic de Externe), că în 1990, student fiind, a venit cu soţia sa în România, unde au întâlnit o atmosferă “extraordinară”, de “încântare”, dar amestecată cu “nesiguranţă” şi “pericol”.
“Nu este acum prima oară când am venit în România”, povesteşte Harris, mărturisind că împărtăşeşte cu soţia sa, Linda, “o fascinaţie pentru Europa Centrală şi de Est”.
“La căderea Zidului Berlinului, eu şi ea eram împreună, studenţi la Cambridge, iar Linda pur şi simplu a luat primul avion către Berlin, pentru a lua parte la acest eveniment istoric. Nu avea niciun plan, cazare sau rezervare, şi-a petrectut noaptea în staţia de metrou de la Grădina Zoologică din Berlin. Dar a fost una dintre cei care au cioplit în betonul Zidului Berlinului, jucând rolul ei în dărâmarea acestuia”, scrie Martin Harris.
Ambasadorul povesteşte, de asemenea, cum, student fiind, a venit împreună cu soţia sa în România, în vara anului 1990, într-o plimbare cu trenul. El scrie că atmosfera pe care a întâlnit-o atunci în România a fost una extraordinară – “de încântare, dar şi de nesiguranţă, posibilitate şi pericol”.
“Încă îmi mai amintesc clădirile din Sibiu, care fuseseră ciuruite de focuri de armă. Dar, îmi amintesc de asemenea primirea călduroasă pe care am primit-o din partea tuturor celor pe care i-am întâlnit în România. Nu era uşor să călătoreşti prin ţară în acea vară. Era uneori greu să găseşti un loc unde să mănânci, un loc unde să te cazezi sau chiar ceva de băut. Dar am găsit mereu pe cineva care să ne ajute. Îmi amintesc că la Braşov am fost întâmpinaţi în staţie de o bătrână, Maria, care ne-a oferit cazare la ea acasă, ne-a hrănit într-un mod superb şi ne-a ajutat cu biletele pentru următoare destinaţie a călătoriei noaste. Şi, după aceea, ani de zile ne-a trimis, de Crăciun, o felicitare”, îşi aminteşte actualul amasador.
Martin Harris spune că pasiunea sa pentru Răsăritul Europei a continuat şi după ce s-a angajat la Ministerul britanic al Afacerilor Externe, ocupându-se de această zonă şi plecând la post la Moscova – unde i s-au născut doi dintre cei trei copii- şi la Kiev, unde s-a aflat în timpul Revoluţiei Portocalii.
“Iar acum iată-ne înapoi în România. Nu mi-aş fi putut imagina, acum 20 de ani, că mă voi întoarce aici ca ambasador al Marii Britanii. Şi nu mi-aş fi putut imagina că mă voi întoarce într-o ţară care este membră a UE şi a NATO”, a spus el.
Martin Harris mărturiseşte că, la douăzeci de ani de la prima sa vizită în România este impresionat de trei lucruri : “Realizarea uimitoare a aderării României la UE şi NATO în pofida traumei lăsate de regimul Ceauşescu în societate şi economie”, “numărul imens de legături create după între România şi Marea Britanie” şi poziţia importantă a României în Europa, “membru -cheie al UE şi al NATO cu influenţă în Balcani şi Marea Neagră”.

Vezi si

ANI: Cătălin Ioniță, fost șef al Poliției Române și fost șef DGA, nu poate justifica o avere de 1,15 milioane de lei

Fostul șef al Poliției Române Cătălin Ioniță , fost șef la DGA în Ministerul de …