Monday , November 28 2022

Romania NU recunoaste referendumul din Crimeea

basescu

Președintele Traian Băsescu afirmă că referendumul din Crimeea este ilegal, punctând că România nu recunoaște rezultatele acestuia, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.
“România consideră ilegal referendumul în curs de desfășurare în Crimeea și nu va recunoaște rezultatele acestuia în condițiile în care Curtea Constituțională a Ucrainei a declarat neconstituțională organizarea referendumului privind separarea Peninsulei Crimeea de Ucraina, iar președintele interimar al Ucrainei, domnul Oleksandr Turcinov, a semnat decretul de anulare a declarației de independență a acesteia”, susține șeful statului, în comunicatul publicat duminică.
El precizează că “un scrutin organizat sub amenințarea ocupației militare nu poate întruni normele unui proces democratic care să poată fi recunoscut și legitimat de comunitatea internațională”, arătând că rezultatul “previzibil și lipsit de fundament legal” al actualului referendum îl reprezintă “anexarea” Crimeei.
“Solicităm Federației Ruse să acționeze în relația cu Ucraina în conformitate cu Carta Organizației Națiunilor Unite și cu principiile de drept internațional, inclusiv prin prevederile Memorandumului de la Budapesta”, a spus președintele Băsescu.Șeful statului conchide că România susține independența, integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei și sprijină reglementarea crizei pe cale diplomatică.
Primele rezultate ale referendumului din Crimeea la ieşirea din urne arată că o majoritate covârşitoare, de 93% a votat în favoarea trecerii Crimeii sub autoritate rusă.
Birourile de vot au fost închise duminică la ora 18.00 GMT în Crimeea în cadrul referendumului organizat pentru a determina viitorul acestei republici autonome din Ucraina.
 
 

Vezi si

Fostul senator PSD Niculae Bădălău, reținut de DNA. Este acuzat că ar fi intervenit pentru acordarea unor contracte publice firmelor pe care le controla

Fostul senator PSD Niculae Bădălău a fost reţinut duminică seara de DNA, pentru 24 de …