Wednesday , May 22 2024

România, nominalizată pentru includerea în programul Visa Waiver. Românii vor putea intra fără viză în SUA

Statele Unite iau în considerare să adauge patru ţări, printre care și România, în programul de renunţare la obligativitatea vizelor (Visa Waiver), care permite deplasarea în Statele Unite fără viză pentru o şedere de până la 90 de zile, a anunțat Secretarul american pentru securitate internă, Alejandro Mayorkas.

“Avem patru candidaţi în pregătire: Israel, Cipru, Bulgaria şi România”, a precizat Mayorkas, marți, 26 octombrie, în cadrul unui eveniment din industria turismului, potrivit Reuters.

“Suntem foarte, foarte concentraţi pe program”, a adăugat oficialul american, care a precizat că acest program oferă beneficii economice şi de securitate semnificative.

În luna septembrie, Statele Unite au adăugat Croaţia în programul de scutire de vize.

În februarie, Mayorkas a discutat cu comisarul european pentru afaceri interne şi ambii oficiali “şi-au exprimat interesul pentru menţinerea Acordului dintre SUA şi UE privind utilizarea şi transferul de date din registrele cu numele pasagerilor (PNR) şi pentru colaborarea cu Bulgaria, Croaţia, Cipru şi România, în vederea îndeplinirii condiţiileor pentru Programul Visa Waiver”.

Pentru a participa la acest program, o țară trebuie să îndeplinească mai multe cerințe, legate de combaterea terorismului, forțele de ordine, poliție vamală, securitatea documentelor și gestionarea frontierelor.

În prezent, în programul SUA de renunţare la obligativitatea vizelor se află 40 de ţări.

Vezi si

Primul scaner cu raze X  pentru combaterea contrabandei a fost instalat la o vamă din Galați. Până la finalul anului ar urma să fie montat unul și la Siret

Ministerul Finanțelor și Autoritatea Vamală Română (AVR) au inaugurat, marți, la Biroul Vamal Galați-Giurgiulești, primul …

One comment

  1. Criteriul de eliminare al vizelor este sa aiba mai putin de 3% cereri de vize respinse pe an. Romania are peste 10%. Poate la anu cand se lanseaza porcu ‘ cu aeriplanu ‘. Asta nu inseamna ca unii politicieni locali sa nu militeze pantru zboruri directe Salcea-Boston si alti cai verzi pe pereti care dau bine la alegeri in Bukovina.
    Speranta moare ultima (daca nu are comorbiditati).