Tuesday , December 5 2023

România cumpără 32 de avioane F16 second-hand din Norvegia, vechi de 40 de ani

Guvernul a aprobat, joi, proiectul de lege privind achiziţia a 32 de avioane F16 din Norvegia. Executivul estimează acum un cost de 454 de milioane de lei fără TVA, dar prețul final va putea fi stabilit doar după finalizarea discuțiilor cu Norvegia și SUA. Suma cuprinde și suportul logistic din partea americanilor.

”Avioanele vor fi livrate în stare operațională. Aeronavele vor asigura îndeplinirea noilor cerințe existente la nivelul NATO, ulterior urmând a fi introduse în programul de modernizare la aceeași configurație M6.X cu avioanele F-16 din prima escadrilă intrată deja în dotarea Forțelor Aeriene Române”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării.

MApN amintește că în dotarea Forțelor Aeriene Române se află deja 17 aeronave de tip F-16.

Avioanele pe care le cumpără România au peste 40 de ani vechime, conform guvernului norvergian.

Conform spotmedia.ro, ministrul Apărării, Vasile Dîncu, spunea anul trecut că România cumpără avioane F-16 la mâna a doua pentru că atât ne permitem. El a dat însă asigurări că avioanele, chiar dacă sunt mai vechi și folosite, sunt bune cel puțin încă 10 ani. „Aceste avioane F-16 sunt avioane care au o resursă de zbor, de exemplu, în jur de 2.500 de ore pentru fiecare aparat. Asta înseamnă 10 ani de funcționalitate, plus că există și un proces de retehnologizare, de modernizare.

În luna februarie, însă, aflat în vizită la baza aeriană 71 „General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii, Klaus Iohannis le-a promis piloților că se vor cumpăra și avioane F-35, de ultimă generație, care costă 100 de milioane de euro fiecare, afirmă sursa citată.

Vezi si

Ministrul Apărării spune că există posibilitatea antrenării de militari ucraineni pe teritoriul României

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a afirmat că există posibilitatea antrenării de militari ucraineni pe …