Saturday , July 20 2024

România are acum două sisteme PATRIOT gata de luptă

Armata României a operaționalizat al doilea sistem de rachete antiaeriene PATRIOT prin trageri reale la Exercițiul Ramstein Legacy 24, la Capu Midia. România a primit patru sisteme PATRIOT și a comandat încă trei, într-unul dintre cele mai scumpe programe de achiziție, de 4 miliarde de euro.

Al treilea sistem PATRIOT va fi operaționalizat până la finalul anului, au mai precizat reprezentanți ai MApN-ului.

Pare o cursă contra cronometru pentru operaționalizarea tuturor celor patru sisteme primite până acum, după disputa politică între președintele Klaus Iohannis și ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, privind livrarea unei baterii PATRIOT Ucrainei.

Sedința CSAT va fi convocată joi  pentru a discuta despre sistemul PATRIOT solicitat de Ucraina din partea României. „Problema este de actualitate, cu siguranță”, spune președintele Klaus Iohannis.

România a cumpărat șapte sisteme PATRIOT, cu aproximativ 4 miliarde euro, a primit patru baterii din care a operaționalizat două. Cele șapte sisteme PATRIOT au 28 lansatoare M903, fiecare putând transporta și lansa câte 4 rachete PAC-2 GEMT sau 12 rachete PAC-3 MSE.

România a lansat până acum două rachete. A achiziționat odată cu sistemele PATRIOT și 56 rachete PAC-2 Guidance Enhanced Missile-TBM (GEM-T) și 168 rachete PAC-3 Missile Segment Enhancement (MSE). Între timp, a mai semnat un contract de 1 miliard de euro pentru a achiziționa 200 rachete PAC-2.

La finalul lunii mai, a avut loc ceremonia de învestire a noului șef al Statului Major al Forțelor Aeriene, generalul-maior Leonard-Gabriel Baraboi, unde ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, i-a dat sarcina de a operaționaliza cât mai repede toate sistemele PATRIOT.

După ce președintele Iohannis a declarat, pe 7 mai, vorbind la Washington după o întâlnire cu președintele american Joe Biden despre posibilitatea cedării unui sistem PATRIOT Ucrainei, în România a început disputele pe subiect, care au fost imediat politizate.

Premierul Ciolacu, fără să se consulte cu președintele, a declarat că ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, are rezerve. Pe urmă a ieșit chiar Tîlvăr să ne spună că toate bateriile PATRIOT sunt indispensabile pentru apărarea României.

Surse militare ne-au spus că sunt două curente la MApN. Unul consideră că Ucraina nu poate rezista mult timp agresiunii Rusiei, în condițiile în care sprijinul militar din Occident se poate reduce în urma alegerilor ce ar modifica scena politică. Statele Unite au oprit transferul de arme mai bine de șase luni, după ce proiectul de lege cu finanțarea în anul fiscal 2024 a fost blocat în Congres. și alegerile anticipate din Franța ar putea schimba majoritatea favorabilă sprijinirii Ucrainei. Această grupare dorește ca România să folosească toate mijloacele pentru a-și consolida capacitatea de apărare. De altfel, și generalul Gheorghiță Vlad, șeful Statului Major al Apărării, a avertizat pe 22 mai că există riscul „escaladării conflictelor, inclusiv a celor de natură militară”, iar România trebuie să accelereze înzestrarea forțelor de apărare.

Un alt grup consideră că interesul vital al României este ca Ucraina să reziste pentru a nu avea graniță comună cu Rusia și în cazul acesta ar trebui să ajutăm țara vecină cu cât mai multe sisteme de armament, pe modelul Poloniei și al statelor baltice. (Mediafax)

Vezi si

Wizz Air: Sunt așteptate potențiale perturbări. Pasagerii, sfătuiți să se prezinte la aeroport cu cel puțin 3 ore înainte de decolare

Wizz Air le cere pasagerilor să ajungă la aeroport cu cel puțin 3 ore înainte …