RISE PROJECT VS Dan Barna. Sau înc-o întoarcere din morți a jurnalismului

reportersite
19/10/19 ora:1:51pm
A avut dreptate să publice RISE dezvăluirile despre Barna? Da. De ce acum a publicat RISE dezvăluirile despre liderul USR? De d-aia! Să se mire conspiraționiștii. Există o nouă etică a noului jurnalism? Da. RISE este controlat de SRI, SIE, KGB? Nu. Are dreptul RISE la stângăcii de exprimare? Da. Ce pățește politicianul care se declară pentru o nouă etică în politică și visează către vechea politică a tocmelii? O să-l aleagă – o să-l alerge lupii!

A avut dreptate să publice RISE dezvăluirile despre Barna? Da. De ce?
Orice votant (oricât ar fi el de dotat sau nu cu discernământ) are nevoie să dea votul în cunoștință de cauză. Avem tabloul complet acum. Iohannis, întrebări privind casele din Sibiu. Barna, întrebări privind administrarea banilor europeni (nu deturnare fonduri, ci prost management). Dăncilă, certitudini privind incompetența. Diaconu, certitudini privind incompatibilitățile sale funcționale cu politica (încălcarea legii privind compatibilitatea manager teatru – parlamentar, nepriceperea sa în treburi europene). ETC.

De ce acum a publicat RISE dezvăluirile despre liderul USR? De-asta:
Că acum a avut pontul, că acum a fost gata ancheta, că acum este la maxim concentrarea și atenția asupra candidatului la prezidențiale 2019. Atenția? Da! Să nu uităm că doi meteoriți lovesc zilnic românii interesați de soarta națiunii: Breaking News-ului și piarul-publicitatea. Primul îi ține în frici, celălalt le dă sfaturi și rețete de viață. E vai și amar dacă se abate cineva din această logică a atenției maltratată cu orice preț. Alegerile de acum din noiembrie sunt un prilej bun de a lansa torpile care altfel ar trece invizibile pentru corporatiști, pentru fanatici USR, pentru hipsteri, tineri de tot felul. Este un moment de atenție maximă în care RISE PROJECT poate atrage atenția asupra jurnalismului, de ce nu? RISE n-a făcut nimic special, a aplicat regulile: a cernut între fake-uri și lucruri reale, s-a informat, a dat telefoane să verifice sursele, au fost critici, au amânat publicarea când n-au fost siguri pe detalii, au mers și-n teren. Sunt chestii de documentare și investigație. RISE nu-i unic, dar face deja parte dintr-o oază de jurnaliști, pe care-i numărăm și sunt tot mai puțini.

Există o nouă etică a noului jurnalism? Da.
Există o nouă etică. Fără mamă, fără tată, fără Dumnezei. Aici e vorba de o lungă istorie a jurnalismului românesc. Putem enumera cazuri din trecut care au devenit regulă astăzi. Investighezi un caz, ca să șantajezi. Sau scrii după ureche. De aceea, RISE nu-i unic, dar face deja parte dintr-o oază de jurnaliști, pe care-i numărăm și sunt tot mai puțini. Ori, în această nouă etică existentă, singura șansă este jurnalismul fără mamă, fără tată, fără Dumnezei. Problema este alta. Publicul, în marea majoritate, și-a pierdut discernământul. Trăind cu piaruri ieftine care-i arată cum să-și trăiască viața și breaking news-uri care-i arată s-o trăiască senzaționalist, nu-nțelege, da, exact, e incapabil să-nțeleagă. Nu e învățat/s-a dezvățat să stea pe gânduri. Analfabetismul de acest fel, dominația emoțiilor conduc la certitudinea conspirației.