Monday , September 25 2023

Rise Project: 100 de români menționați în Pandora Papers. Între ei, un oficial în funcție și un fost parlamentar

Aproape 100 de români sunt menționați în documentele Pandora Papers, potrivit publicației Rise Project, ai cărei jurnaliști fac parte din echipa celor peste 600 de oameni de presă din întreaga lume care au avut acces la peste 12 milioane de documente de la 14 companii furnizoare de servicii în jurisdicții offshore.

Printre ei, apare și miliardarul Frank Timiș, dar și un oficial în funcție și un fost membru al Parlamentului, spun reporterii Rise Project în articolul #PANDORAPAPERS: Cutia cu secrete.

Cea mai recentă anchetă jurnalistică internațională, coordonată de International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), a scos la iveală cum mai mulți politicieni au ascuns bunuri prin societăţi offshore, în special în scop de evaziune fiscală.

Printre românii menționați în documente se numără și miliardarul Frank Timiș care a apărut și în Panama Papers și care a fost implicat în afacerea Roșia Montană, spun jurnaliștii de la Rise Project, iar 21.175 de documente care conțin cuvântul România.

”Asta pentru că jurisdicțiile offshore au fost folosite ca pe niște păpuși matrioșka: companii din România sunt deținute de alte companii din România, care, la rândul lor, sunt deținute de companii offshore și care, la rândul lor, sunt deținute de alte companii offshore”, spun jurnaliștii.

Tot ei explică și cum noile documene arată că un fost membru al Parlamentului a deschis o companie offshore ca să controleze un cont din Elveția.

De asemenea, se pare că un oficial în funcție apare ca beneficiar ascuns în două companii înregistrate în Insulele Virgine Britanice, care, la rândul lor, dețin companii în Cipru.

Reporterii promit că în zilele următoare vor publica o serie de investigații cu privire la numele care apar în noua scurgere de date.

Vezi si

Șeful ANPC, despre zborurile anulate: Noua lege a Protecţiei Consumatorilor e blocată în Parlament de un partid apropiat de Wizz Air 

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, a declarat duminică, despre zborurile anulate că …