Tuesday , January 18 2022

REZULTATE PARŢIALE ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA: 57,92% Dodon, 42.08% Maia Sandu

dodon-maia

Comisia Electorală Centrală de la Chişinău a anunţat primele rezultate parţiale în jurul orei 22.00, potrivit cărora socialistul Igor Dodon conduce cu 57,92% din voturile exprimate, în vreme ce proeuropeana Maia Sandu a reuşit să obţină 42.08% din sufragii. Peste 1,6 milioane de alegători, adică peste 53%, au votat până la 21.00, ora la care s-au închis urnele pe teritoriul Republicii Moldova. Peste 130.000 dintre aceștia, ceea ce reprezintă circa 8% din totalul alegătorilor înscriși în listele electorale, au votat în străinătate.
Reprezentanţii CEC au anunţat, la ora 22.00, că mai sunt deschise 17 secţii de votare din străinătate. Trei secţii de votare din afara ţării şi-au prelungit cu două ore programul – la Tel Aviv, la Consulatul din Bucureşti şi la Treviso. De asemenea, a fost prelungit programul şi la două secţii de vot din Republica Moldova, informează news.ro.
Candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu a obţinut 2907 voturi la secţia amenajată la Ambasada Moldovei din Bucureşti, iar candidatul Partidului Socialist, Igor Dodon, numai 83. În România au votat 16.126 de cetăţeni moldoveni.
Buletinele de vot de la secţia din ambasadă au fost utilizate integral cu două ore înaintea închiderii oficiale a urnelor, astfel că cei care încă mai stăteau la coadă au trebuit să se mute la secţia consulară, unde mai era amenajată o secţie de votare.
Autorităţile electorale au anunţat că socialistul Igor Dodon a strâns 100% din voturile exprimate în satul Grizniţa din raionul Briceni, situat în nord-vestul Republicii Moldova. Rezultatele parţiale ale celui de-al doilea tur prezidenţial vor apărea în următoarele ore, în timp ce buletinele de vot sunt numărare în fiecare secţie, transmite Unimedia.
După închiderea urnelor, Igor Dodon a îndemnat cetăţenii să-şi păstreze calmul, indiferent de rezultatele alegerilor.
Maia Sandu a declarat, în cadrul unui briefing de presă, că acest scrutin al alegerilor prezidențiale a fost prost organizat, dat fiind faptul că mai multe secții de votare de peste hotare au rămas fără buletine de vot, iar mai mulți moldoveni nu au putut să-și exercite votul.
Primele rezultate vin de la Moscova. La Consulat au votat pentru Dodon 2670 de alegători, iar pentru Maia Sandu 323. 7 buletine au fost declarate nevalabile, potrivit unimedia.info.

Vezi si

Peste 8.000 de noi infectări și 17 decese COVID în ultimele 24 de ore în România

Autoritățile au anunțat luni, 17 ianuarie, 8.118 cazuri de persoane infectate cu coronavirus, depistate în …