Friday , February 3 2023

Rezultate finale. Emmanuel Macron, noul presedinte al Frantei, cu 66% din voturi

macron louvru

Rezultatele oficiale după numărarea tuturor voturilor îl dau câștigător detașat pe Emmanuel Macron în al doilea tur al alegerilor prezidențiale.
După numărarea tuturor voturilor, liderul mişcării En Marche! a obţinut 66,06 la sută din voturile exprimate. Emmanuel Macron a fost votat covârşitor de francezii din diaspora. În Statele Unite, la New York şi Boston, dar şi în Canada, la Montreal, el a obţinut peste 90%.
Contracandidata sa, Marine Le Pen, a fost preferată de doar 33,94% dintre francezii care au fost la urne. Aceasta şi-a acceptat înfrângerea, dar a spus că a pierdut o luptă, nu tot războiul.
La Paris, rezultatul votului a fost: 90% pentru Emmanuel Macron, 10% pentru Marine Le Pen, a anunțat primarul capitalei Franței, Anne Hidalgo.
În turul al doilea al prezidenţialelor din Franţa, prezenţa la vot a fost cea mai mică de după 1969 – doar 75%.
În primul discurs de după anunţarea primelor exit-poll-uri, de la cartierul său general, Emmanuel Macron a transmis un mesaj care îndeamnă la reconciliere, pentru binele Franţei.
„Voi apăra Franța, interesele ei vitale, imaginea ei, mesajul pe care îl reprezintă. Îmi iau acest angajament în fața voastră. Voi apăra Europa, destinul comun al popoarelor de pe continentul nostru. În joc e civilizația noastră. Să iubim Franța începând din această seară! Pentru cei cinci ani care vin, vreau să mă pun în slujba ei cu umilință, devotament și hotărâre. Trăiască Republica, trăiască Franța!”, a declarat președintele ales.
Apoi, preşedintele ales a mers la Luvru, unde îl aşteptau mii de susţinători. Acolo, Emmanuel Macron şi-a făcut intrarea pe Oda Bucuriei, imnul Uniunii Europene.
„Vă mulţumesc pentru că sunteţi aici, că aţi fost alături de mine, că aţi luptat plini de curaj, în atât de multe luni, pentru că în seara asta aţi câştigat. Franţa a câştigat!”, a spus Emmanuel Macron, aclamat de miile de susținători.
Marine Le Pen, contracandidata sa, și-a recunoscut înfrângerea și și-a fixat un nou obiectiv – reformarea propriului partid și câștigarea alegerilor legislative din iunie, o etapă importantă pentru viitorul politic al președintelui însuși.
„Francezii au ales un nou preşedinte al Republicii şi au votat pentru continuitate. L-am sunat pe domnul Macron şi l-am felicitat pentru victoria sa şi fiindcă port în suflet interesul naţional, îi doresc să reuşească. (…) Propun o transformare profundă a formaţiunii noastre, pentru a crea o forţă politică nouă. Le cer tuturor patrioţilor să ni se alăture. Mai mult ca niciodată, Franţa va avea nevoie de voi în lunile următoare. Trăiască Republica! Trăiasca Franţa!”, a spus lidera Frontului Național.
Deşi a pierdut alegerile, Marine Le Pen a obţinut e două ori mai multe voturi decât tatăl său, Jean-Marie le Pen, în 2002.
Totodată, este cel mai bun scor electoral obţinut vreodată de Frontul Naţional şi oferă o poziţie bună partidului înaintea alegerilor legislative de luna viitoare. Poate de aceea, candidata de extrem dreapta a părut relaxată la petrecerea de la sediul de campanie şi a dansat alături de colegi.
digi24.ro

Vezi si

PNL vrea comasarea alegerilor: 2024 nu poate fi un an total ratat. PSD nu pare a fi de acord

PNL vrea comasarea alegerilor de anul viitor. Sunt mai multe scenarii, care vor fi discutate …