Saturday , December 3 2022

Revolta in Turcia: Premierul huiduit, consilierul sau loveste protestatarii

turcia

Turcia este bulversata de tragedia in care au murit aproape 300 de mineri, intr-un accident petrecut marti noaptea. Venit in orasul Soma pentru a vizita locul tragediei, premierul Recep Tayyip Erdogan s-a confruntat cu un protest spontan. Consilierul sau, aflat in aceeasi localitate, a fost surprins lovind cu piciorul unul dintre manifestanti.
Un grup de localnici l-a huiduit si fluierat pe Erdogan in fata cladirii municipalitatii Soma, unde acesta tinea o declaratie de presa. Multimea a cerut demisia Guvernului, dupa dezastrul din mina. Ofiterii de securitate au incercat sa disperseze multimea, scrie Hurriyet.
Erdogan le-a spus reporterilor, la evenimentul vizat de protestatari, ca accidentele de munca au loc in toate domeniile de activitate, a dat exemple din Anglia secolului XIX si a conchis ca “nimeni nu trebuie sa fie surprins” ca au loc asemenea incidente.
Erdogan nu este la primele remarci lipsite de compasiune fata de victimele accidentelor de munca. In mai 2010, cand 30 de mineri au murit in mina de carbune Karadon, Erdogan a spus ca aceste morti fac parte din “soarta minerilor” si ca “oamenii din regiune sunt obisnuiti cu asemenea evenimente”.
Tensiunile au continuat sa fiarba si dupa ce Erdogan si-a incheiat declaratia de presa, iar o grupare manioasa a atacat sediul local al partidului de guvernamant AKP. Erdogan s-a refugiat intr-un supermarket pana cand garzile sale de corp au securizat zona si a putut pleca in liniste.
Intr-un alt incident, a fost fotografiat consilierul lui Erdogan, Yusuf Yerkel, care il loveste cu picioarele pe un protestatar cazut la pamant. Potrivit unor rapoarte, omul a dat cu piciorul in una din masinile din coloana premierului, asa ca Yusuf a alergat catre acesta si a inceput sa-l loveasca.
Cel putin 282 persoane au murit si alte cateva zeci, probabil peste 100, au ramas blocate in subteran in urma unei explozii produse intr-o mina de carbune din vestul Turciei. Guvernul a decretat 3 zile de doliu national.
In total, in mina din provincia Manisa (vest) se aflau 787 angajati in momentul exploziei, produse marti seara, iar unii sunt in continuare blocati in subteran, a anuntat ministrul Taner Yildiz. 80 de mineri sunt raniti, dintre care patru grav.
Intr-un comunicat, compania miniera Soma Komur a apreciat ca deflagratia este “un accident tragic”. “Din pacate, unii dintre angajatii nostri si-au pierdut viata in acest accident”, se arata in comunicatul companiei. “Accidentul a avut loc, in pofida luarii tuturor masurilor de securitate si efectuarii inspectiilor. Am reusit sa intervenim rapid”, a dat asigurari compania.
Districtul Soma este unul dintre principalele centre de extragere a lignitului.

Vezi si

Degajări de fum de la un aparat RMN la Spitalul de Copii din Timișoara. 46 de copii şi 42 de adulţi au fost evacuați 

ISU Timiş a activat, sâmbătă dimineaţă, Planul Roşu de Intervenţie la Spitalul de Copii “Louis …