Thursday , September 29 2022

Revistă britanică: ”România, țara fără cale de întoarcere”

”România, țara fără cale de întoarcere”, este titlul unui reportaj publicat de revista britanică Newstatesman, ”cunoscută pentru corupție, orfani și Dracula, România dorește să devină o națiune modernă, dar în timp ce populația sa continuă să plece țara nu are nicio șansă”. Reportajul, pleacă de la povestea lui Victor, un român care îşi câştigă existenţa transportând compatrioţi peste graniţe, pentru a ajunge la etape marcante din istoria României în eforturile sale de a deveni o naţiune.

”Victor îşi conduce dubiţa sa rablagită din România în Portugalia parcurgând 4.000 de kilometri în 50 de ore, doar trei dintre ele fiind rezervate somnului. După un popas de zece ore, se întoarce acasă şi o ia de la capăt. În mare parte drumurile sale înseamnă transportul românilor într-o singură direcţie”, scrie autorul.

“El este mai mult decât un șofer de microbuz, este totodată expeditor, curier, mesager şi contrabandist. Ştie să-i evite pe poliţiştii corecţi şi să-i mituiască pe ceilalţi”, relatează jurnalistul Juan Moreno de la revista germană Der Spiegel după o călătorie cu Victor în 2015.

”Acesta prin spiritul său descurcăreţ şi existenţa câştigată la limita legii reprezintă încarnarea „realităţilor obscure” ale Uniunii Europene moderne, dar şi a celor 4 libertăţi europene: circulaţia pentru obţinerea de bunuri, servicii, resurse umane şi capital”, notează autorul.

Istoria României poate fi văzută, în opinia autorului articolului, ca un adevărat slogan pentru haos, brutalitate şi corupţie. După ce România a purtat un război lipsit de eroism, când, aliat al naziştilor a schimbat macazul, pentru că nu mai era „o idee bună”, a nimerit sub puterea lui Stalin, ca în 1965 să simtă o adiere de optimism prin venirea lui Nicolae Ceauşescu la conducerea Partidului Comunist.

Când dictatorul Nicolae Ceausescu a fost ucis în mod cvasi-judiciar în ziua de Crăciun, în 1989, populația României era de aproximativ 23,5 milioane. Oficial, România are acum 19,5 milioane, o scădere de aproape o cincime. Dar este probabil mai mică decât atât; unele estimări arată cu un milion sau două mai puțin. O rată lentă a natalității este un motiv; libera circulație în UE, cea mai importantă. România are aproape aceeași dimensiune ca și Marea Britanie; dar se golește mult mai repede decât Marea Britanie s-a umplut. Oamenii săi sunt peste tot.

“Dacă nu erau românii”, a scris Moreno, “dezvoltatorii imobiliari ar putea uita de boom-ul glorios al construcțiilor din Germania. Același lucru se întâmplă și în cazul culturilor de sparanghel și cartofi. “El a relatat povestea lui Viktor cu afecțiune și empatie. El a spus altceva: “Există țări în Europa cu o reputație proastă, sunt cele cu o reputație foarte rea și apoi există România”.

“Pentru ce este cunoscută România?”, spunea Dan Brett, specialist în România al Universității College din Londra.

“Corupția, orfanii, Dracula și Ceaușescu. Nu este o listă grozavă. Și totuși, deși țara nu este doar depopulată, dar disfuncțională și în ciuda faptului că e codaşă la multe clasamente europene (inclusiv, conform Moreno, la utilizarea de pastă de dinți), ea a avut succese surprinzătoare, enumerate de Brett: “Unu: în ciuda faptului că estea extrem de eterogenă, nu s-a destrămat precum Iugoslavia. Doi: statele estice, care au fost marile speranțe ale democrației – polonezii, cehii, maghiarii – s-au întors toate spre autoritarism. Asta nu s-a întâmplat încă în România. Trei: România a ales ca președinte un german etnic; nu veți vedea un etnic turc ales drept președinte al Bulgariei. Patru: în ciuda corupției înfricoșătoare, România a închis politicieni ai tuturor partidelor”.

Reportajul amintește și de vizitele repetate ale prințului Charles în Transilvania, despre construcția Casei Poporului și despre faptul că 95% dinte români dețin o locuință proprie, cea mai ridicată rată din UE și probabil din lume, despre peisajele frumoase din România, dar și despre problemele de infrastructură. (Mediafax)

Vezi si

Ministrul Mediului susține intervenția Guvernului pe piața lemnului: “Piața liberă poate duce prețul la 800 lei/mc”

Piața liberă poate să ducă prețul lemnului inclusiv la 800 de lei pe metru cub …