Wednesday , October 4 2023

Revista 22: Ioan Aurel Pop si Cornel Nistorescu, pe lista colaboratorilor Direcției Securității Statului

Peste două sute de nume conține prima listă a colaboratorilor aflați în legătura UM 0225, unitatea din cadrul Departamentului Securităţii Statului (DSS) care se ocupa de urmărirea emigraţiei româneşti. Unele sunt cunoscute publicului larg și active în spațiul public, cum ar fi Ioan Aurel Pop, noul președinte al Academiei Române, Cornel Nistorescu, ziarist, sau sociologul Dorel Abraham, scrie Revista 22, sub semnătura cercetătorului Mădălin Hodor.
nistorescu

“În februarie 1985, generalul-locotenet Aristotel Stamatoiu, şeful Centrului de Informaţii Externe, a emis un ordin prin care le cerea tuturor unităţilor subordonate să-şi actualizeze situaţia surselor aflate în legătură şi să transmită datele lor complete către UM 0503 (Cartoteca CIE)”, scrie Revista 22, într-un material care prezintă mai multe documente de arhivă.
Potrivit sursei citate, “UM 0225, unitatea care se ocupa de urmărirea emigraţiei româneşti, a întocmit un tabel conţinând numele colaboratorilor pe care îi avea în legătură la acea dată, tabel pe care l-a înaintat conform ordinului către UM 0503. (…) Pintre cele 200 de nume aflate pe respectiva listă se află nume sonore ale intelectualităţii româneşti: istorici (Ioan Aurel Pop, Dan Berindei, Ioan Chiper, Radu Constantinescu), sociologi (Dorel Abraham, Ştefan Costea), ziarişti (Cornel Nistorescu, Adrian Vasilescu, Mihai Pelin), filologi (Ştefan Cazimir, Ion Coja, Ion Deaconescu), medici (Petre Ciobanu, Constantin Gorgos) etc.”
digi24.ro

Vezi si

Schimbări în buletinele românilor. Vor conține grupa de sânge și Rh-ul

Pe cartea de identitate urmează să fie trecute mai multe informaţii, potrivit unui proiect de …

2 comments

  1. spre deosebire de Rosca Stanescu care a recunoscut ca afost informator , escrocul asta de Nistorescu se face ca a uitat de colaborarea sa cu securitatea. . Acum amindoi isi permit sa faca pe moralistii , ce tupeu

  2. Ion Aurel pop spune că nu a călătorit decât în lagărul socialist. Uită sau minte! A fost trimis la Paris și în alte locuri ce se pot restabili. Nu ar trebui mințit. În ianuarie 2018 l-a numit pe Florian Coldea profesor asociat la UBB. Pe vasile Dâncu la făcut doctor honoris causa. George Maior și Ioan Rus l-au făcut rector. Să fim preciși, oameni buni!