Friday , April 19 2024

Retelele de socializare, atuul SI: Cum au fost organizate atacurile din Paris

telegram

Retelele sociale au jucat un rol extrem de important in atacurile din capitala Frantei de saptamana trecuta.
Teroristii si-au creat mai multe canale de comunicare pe care le folosesc pentru a duce la indeplinire diverse misiuni, iar aceasta serie de atentate a expus modul in care sunt utilizate site-urile de socializare de catre jihadisti.
Vineri dimineata, nimeni nu se gandea ca Parisul va fi scena unui carnagiu de nedescris.
Totusi, cu ceva vreme in urma, pe Twitter aparusera mesaje in araba care spuneau “inainte, inainte, inaintati, inaintati” – si se pare ca aveau legatura cu aceste atentate, potrivit The Conversation.
Mai mult, fortele irakiene au avertizat tarile occidentale cu o zi inainte de atacuri ca liderul Statului Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, a vorbit despre “bombardamente, asasinate sau luari de ostatici” in viitorul apropiat.
Indiciile erau pana si pe aplicatia de socializare Telegram, unde centrul media al jihadistilor a publicat o postare in care sustinea ca ceva sinistru urmeaza sa se intample.
Ce e Telegram?
In septembrie 2015, Statul Islamic a folosit unealta de creat “canale” pe aplicatia Telegram pentru a-si face propriul cont, pe care l-a botezat Nashir, ceea ce s-ar traduce prin “distribuitor”.
Insa de ce au luat jihadistii aceasta decizie?
Telegram este o aplicatie aparuta in 2013, care poate fi instalata pe orice dispozitiv inteligent, ce permite trimiterea de mesaje intre utilizatori, cu focus pe confidentialitate.
Statul Islamic o foloseste pentru ca e mai dificil pentru agentiile guvernamentale sa monitorizeze sau sa intercepteze ceea ce scriu membrii sai. Pe Twitter sau pe Facebook ar fi extrem de simplu sa fie descoperiti.
Aplicatia nu e folosita de jihadisti numai pentru propaganda, ci si pentru a distribui manuale de antrenament, sfaturi sau ghiduri despre cum e posibil sa pui mana pe arme. De asemenea, te invata cum sa faci bombe si cum sa organizezi atacuri cu doar ce ai prin casa.
Incitarea la acte de violenta e un element-cheie pentru ideologia Statului Islamic, care consta in inhamarea la o batalie apocaliptica cu “fortele coalitiei internationale”.
O metoda de recrutare
In afara de raspandirea unor mesaje prin intermediul site-urilor care sunt dificil de spionat, jihadistii folosesc retelele sociale si pentru a recruta noi membri.
Facebook e platforma perfecta pentru a aduna simpatizanti tineri, pe care ii pot incita la acte de violenta.
Insa cand vine vorba de organizarea unor atacuri de amploare, precum cele din Paris, jihadistii folosesc aplicatii care cripteaza mesajele. In afara de Telegram, populare in randul lor mai sunt Kik, Surespot si Wickr.
De obicei, mesajele trimise in acest mod se autodistrug dupa un anumit timp, asa ca nu vor aparea pe telefoane. Deci e un mare avantaj pentru Statul Islamic.
Concluzie
Daca jihadistii vor continua aceasta strategie, atunci ar fi nevoie ca agentiile guvernamentale sa obtina acces la mesajele criptate, insa aici intervine polemica legata de dreptul la intimitate.
Problema este ca teroristii par acum ca sunt cu un pas inaintea dusmanilor lor, asa ca occidentalii si fortele care se lupta cu Statul Islamic ar trebui sa gaseasca un echilibru intre colectarea informatiilor si spionaj, conchide sursa citata.
ziare.com

Vezi si

Tablou furat dintr-o galerie de artă britanică, estimat la două milioane de euro, găsit în România după patru ani

Un tablou estimat la 2 milioane de euro, furat dintr-o galerie din Oxford, în 2020, …