Remaniere la Guvern: Ciolos schimba patru ministri

reportersite
05 iulie 2016, 19:06

ciolos3Prim-ministrul Dacian Ciolos a anuntat, marti, schimbarea a patru ministru din guvernul pe care il conduce – este vorba de ministrul Educatiei, Adrian Curaj, ministrul Transporturilor, Dan Costescu, ministrul Comunicatiilor, Marius Bostan, si ministrul delegat pentru Romanii de Pretutindeni, Dan Stoenescu. Rectorul Universităţii Bucureşti, Mircea Dumitru, ambasadorul României în Canada, Maria Ligor, şi şeful Centrului de Dezvoltare Renault, Sorin Buşe, vor fi noii miniştri ai Cabinetului Cioloş. Acestora li se adauga, ca interimar, Dragos Tudorache, seful Cancelariei Prezidentiale. Propunerile pentru numirea lor vor fi transmise mâine preşedintelui Klaus Iohannis.

 Sorin Bușe, propus ministru al Transporturilor

– A fost director general al Renault Technologie Roumanie în perioada septembrie 2010 – mai 2015.

– În perioada 1985-1990, a lucrat în cadrul companiei Electronica din București, după care a emigrat în Canada.

– În perioada petrecută în Canada, a lucrat pentru furnizori ai companiilor General Motors, Honda, Chrysler, Mitsubishi, Suzuki, Mercedes, iar între 1995-2008, a lucrat pentru Toyota, ajungând în final director general al Toyota Manufacturing Canada.

– A urmat programe de formare profesională pentru senior managers la European Centre for Executive Development (CEDEP) și INSEAD, Fontainbleau, Franța, dar și în cadrul Canadian Management Center, Toronto.

– A absolvit, în 1985, Universitatea Politehnica București, Facultatea Tehnologia Construcțiilor de Mașini.

– Vorbește fluent limbile engleză și franceză și are cunoștințe de italiană și spaniolă. – s-a născut la București, la 16 august 1960.

 Mircea Dumitru, propus ministru al Educaţiei

– Este profesor universitar, doctor în filosofie al Universității din București, respectiv al Tulane University, New Orleans, SUA.

– Rector al Universității din București în perioada 2011-2015, respectiv din decembrie 2015 încoace.

– În perioada 2000-2008, a fost Decan al Facultății de Filosofie, Universitatea din București.

– Din 2016, este președinte al Comisiei de Filosofie și membru al Consiliului General al Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU).

– A publicat trei cărți de autor și este coautorul unui manual de logică și argumentare. În 2001, a primit Premiul “Mircea Florian” al Academiei Române pentru lucrarea “Modalitate şi incompletitudine. Logica modală ca logică de ordin superior” Editura Paideia, Bucuresti, 2001.

– A coordonat colecția Filosofie contemporană a Editurii Polirom, Iaşi.

– În iulie 2005, a primit Ordinul Bernardo O’Higgins, în grad de Mare Ofiţer, conferit de Preşedintele Republicii Chile.

– Membru corespondent al Academiei Române, membru al Advanced Reasoning Forum și al Institute International de Philosophie, Paris.

– Vorbește fluent limba engleză și cunoaște limbile franceză și germană la un nivel mediu.

– S-a născut la București, la 14 iulie 1960.

 

Maria Ligor, propusă ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni

– diplomat de carieră din ianuarie 1996.

– a fost ambasador în Canada şi Regatul Spaniei.

– este membru al Consiliului Guvernatorilor al Fondului European pentru Democrație (European Endowment for Democracy) şi membru ales al Comitetului Executiv al acestuia din noiembrie 2012.

– ca diplomat, şi-a desfaşurat activitatea la Bruxelles, în cadrul Misiunii României pe lângă Uniunea Europeană (1998-2002), la Ambasada României la Luxembourg (1997), iar în Centrala MAE, la Direcţia de Planificare Politică, la Direcţia Uniunea Europeană şi la Direcţia Europa Occidentală.

– în 1997, a obţinut bursa Robert Schuman la Parlamentul European.

– a absolvit, în 1995, cursurile de Master of Arts ale Colegiului Europei de la Bruges (Belgia) şi a obţinut în 2000 Diploma de Studii Aprofundate a Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii Libere din Bruxelles.

– pregătirea sa include studii la universități și institute din Elveția (Institutul European de pe lângă Universitatea din Geneva) și SUA (Harvard University). – în 2004, a primit Ordinul Naţional Pentru Merit, în grad de Cavaler, iar în 2007, Ordinul pentru Meritul Diplomatic în grad de Ofiţer.

– în ianuarie 2012, i-a fost conferită, de către Regele Spaniei, Marea Cruce a Ordinului Isabela la Catolica.

– vorbeşte fluent limbile engleză, franceză şi spaniolă şi are cunoştinţe de italiană.

– s-a născut la Bucureşti, la 1 ianuarie 1967.

Al patrulea post rămas liber în Guvern după remanierea de astăzi, cel de ministru al Comunicaţiilor, va fi ocupa, interimar, pentru o scurtă perioadă, de şeful cancelariei premierului, Dragoş Tudorache.

digi24.ro