Monday , January 30 2023

Nu mai e obligatorie masca pe stradă. Fără restricții de circulație noaptea și acces la mall pentru nevaccinați testați. Localuri deschise toată noaptea și petreceri de stradă de Revelion

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a anunțat marți seară, la finalul ședinței Comitetului Național pentru Situații de Urgență, măsurile de relaxare ce vor funcționa în România în perioada sărbătorilor de iarnă. Măsurile vor intra în vigoare începând din 9 decembrie, odată cu prelungirea stării de alertă.

Interdicțiile de circulaţie pe timpul nopții pentru persoanele nevaccinate împotriva COVID-19 sunt eliminate, accesul în mall-uri şi magazinele mari va fi permis şi persoanelor nevaccinate, dar testate, nu doar celor vaccinate sau trecute prin boală, masca de protecție va fi obligatorie în aer liber doar în spațiile aglomerate, iar magazinele sau restaurantele vor fi deschise până la ora 22.00, față de ora 21.00, ca până acum.

De asemenea, în nopțile de Crăciun (24-25 decembrie) și Revelion (31 decembrie – 1 ianuarie) localurile vor fi deschise fără limitare de oră și va fi permis accesul și celor vaccinați ori trecuți prin boală și celor nevaccinați, testați negativ, dar la 50% din capacitate.

Iată măsurile luate marți seară de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, anunțate de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat:

  • Eliminarea interdicțiilor de circulație a persoanelor în cursul nopții, pentru nevaccinați.
  • Crește intervalul orar de la 21 la 22 pentru agenții economici.
  • Se elimină purtarea măștii în spațiile deschise. Rămâne valabilă în stațiile de autobuz, piețe, târguri, unde se formează cozi sau aglomerații. Portul măștii rămâne obligatoriu în spații închise, inclusiv în transportul în comun.
  • În mall vor putea intra toate persoanele, inclusiv cei nevaccinați, aceștia din urmă pe bază de test.
  • La magazinele mai mici de 200 mp nu mai e necesar certificatul verde. Poate fi permis accesul oricui, însă cu condiția să intre mai puțini clienți odată – astfel încât fiecare să aibă un spațiu de 4 mp.
  • Accesul la cinema, teatre, activități sportive va fi permis publicului până la 50% din capacitate cu vaccin, test sau trecut prin boală.
  • De Crăciun și în noaptea de Revelion restaurantele pot rămâne deschise toată noaptea la 50% din capacitate pentru vaccinați, trecuți prin boală sau cu test negativ.
  • Permiterea cazării în structurile de primire turistice și pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid.
  • De Revelion se pot organiza petreceri, fără număr limită de persoane, dar cu respectarea distanței între participanți și cu mască acolo unde este aglomerat.
  • Nunțile, botezurile sunt în continuare interzise.

Aceste măsuri sunt propuse pentru a fi adoptate miercuri în ședința de Guvern, unde ar putea să intervină modificări.

Tot în ședința de marți seară, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat hotărârea 112 prin care se propune prelungirea stării de alertă pentru încă 30 de zile, începând din 9 decembrie.(O.S.)

 

 

Vezi si

Ministrul Rafila: Numărul cazurilor de gripă e în scădere. Epidemia s-ar putea sfârși în 2 săptămâni

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, duminică seară, că numărul cazurilor de gripă şi viroză …