Tuesday , December 6 2022

Regulile pentru credincioși la pelerinajul de Sfânta Parascheva, de la Iași, anunțate de Mitropolia Moldovei și Bucovinei

Racla cu sfintele moaşte ale Cuvioasei Parascheva va fi scoasă vineri din Catedrala Mitropolitană din Iaşi, în cadrul unei procesiuni şi va fi depusă în curtea lăcaşului de cult, într-un baldachin special amenajat. Racla va rămâne în curtea catedralei ieşene până pe 15 octombrie.

Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au anunţat, miercuri, că pentru a se evita o concentrare a pelerinilor de-a lungul a doar câteva zile, racla cu sfintele moaşte va fi scoasă mai devreme decât de obicei.

Alături de racla cu sfintele moaşte ale ocrotitoarei Moldovei va fi şi racla cu sfintele moaşte ale Sfântului Gheorghe Pelerinul, cel a cărui canonizare a fost proclamată în 2018.

Va exista un culoar unic de acces către sfintele moaşte, pe unde pelerinii vor intra unul câte unul, la distanţă unul de celălalt.

După ce vor trece de baldachinul în care se află sfintele moaşte, printr-un culoar separat, pelerinii vor fi îndrumaţi către ieşirea din zona Ansamblului Mitropolitan.

Credincioşii vor purta mască protectoare, iar cei care nu au una li se va oferi o mască de către voluntari.

De-a lungul traseului pelerinilor vor exista dozatoare automate cu dezinfectant pentru mâini.

Slujbele obişnuite din aceste zile se desfăşoară nu în catedrală, ci în aer liber, într-o zonă special amenajată.

În curtea catedralei se vor lua măsuri pentru a se evita staţionarea şi orice fel de aglomerări de persoane.

În data de 14 octombrie, ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată, începând cu ora 9:30, pe un podium amplasat pe Bd Ştefan cel Mare şi Sfânt, în dreptul altarului catedralei.

În zonă vor fi amenajate culoare de acces pentru cei care vor dori să participe la slujbă şi care, în număr restrâns, vor putea să intre în spaţii delimitate – astfel încât să nu se creeze grupuri mari de persoane şi să se poată păstra distanţa recomandată de autorităţi.

Slujba va putea fi urmărită şi de la distanţă pe câteva ecrane de mari dimensiuni amplasate în această zonă.

foto: doxologia.ro

Vezi si

O rachetă a căzut printre copaci, într-o livadă din R. Moldova, la mică distanță de județul Botoșani

Poliția din Republica Moldova a descoperit o rachetă căzută în vecinătatea orașului Briceni, în nordul …