Wednesday , July 6 2022

Regina Elisabeta a II-a a aprobat cererea lui Boris Johnson de suspendare a Parlamentului britanic

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a aprobat, miercuri, cererea premierului Boris Johnson de suspendare a Parlamentului, ceea ce il ajuta pe acesta in producerea unui Brexit fara acord.

“In aceasta zi, Majestatea Sa a ordonat in Consiliu ca parlamentul sa fie suspendat incepand cu o zi care sa nu fie mai devreme de luni, 9 septembrie 2019, si nu mai tarziu de joi, 12 septembrie 2019, pana in ziua de luni, 14 octombrie 2019”, se arata inr-o declaratie a organismului oficial de consilieri ai Reginei, cunoscut drept Privy Council citata de Reuters.

Reamintim ca Boris Johnson a anuntat miercuri ca ii va cere Reginei suspendarea Parlamentului britanic.

El le-a trimis parlamentarilor o scrisoare de doua pagini in care le scrie ca spera ca au avut o “vacanta buna si productiva”, dar va cere suspendarea Parlamentului in a doua saptamana a lunii septembrie.

Perioada de suspendare, la doar cateva zile dupa ce membrii Parlamentului se intorc la munca, adica in luna septembrie, si pana aproape de  data la care UK ar trebui sa iasa din Uniunea Europeana, face imposibil ca parlamentarii sa aiba timp sa adopte legi care l-ar putea opri pe Boris Johnson sa scoata Marea Britanie din UE fara un acord.

Ideea suspendarii Parlamentului – cunoscuta sub numele de prorogare – a starnit controverse, criticii spunand ca aceasta ii va impiedica pe deputati sa-si exercite rolul democratic in procesul Brexit.

Conform sursei citate, doar cativa ministri stiau despre acest plan inainte de a fi anuntat.

Johnson a afirmat ca vrea ca Marea Britanie sa iasa din Uniune, pe 31 octombrie, cu un acord, insa merge pe principiul “do or die”, asa ca este dispus sa scoata Regatul Unit si fara un acord, doar ca sa respecte acest termen.

Aceasta decizie a determinat mai multi parlamentari din Opozitie sa se reuneasca pentru a incerca sa blocheze un posibil “no deal”, iar marti au anuntat ca intentioneaza sa foloseasca procesul parlamentar pentru a face acest lucru.

Dar daca Parlamentul este suspendat incepand cu 9-12 septembrie, asta inseamna ca nu vor avea decat cateva zile la dispozitie sa incerce o schimbare.

Dominic Grieve, un critic al Brexit-ului, a sustinut ca decizia este “un act scandalos” si a avertizat ca ar putea duce la o motiune de cenzura impotriva premierului britanic.

 

Vezi si

Petre Daea este propunerea PSD pentru postul de ministru al Agriculturii

Liderii PSD au votat în unanimitate, miercuri, în ședința Consiliului Politic Național, ca Petre Daea …