Wednesday , February 1 2023

Refugiații ucraineni vor putea circula gratuit cu trenul sau transportul public doar 5 zile de la intrarea în România

Cetățenii străini și apatrizii care provin din Ucraina și intră în România vor beneficia, în 2023, de transport gratuit cu mijloace feroviare și rutiere doar pe o perioadă de 5 zile calendaristice de la momentul intrării pe teritoriul țării noastre, conform unui proiect de hotărâre de guvern inițiat de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) și prezentat de Agerpres.

Gratuitatea se acordă pentru deplasări efectuate din zona granițelor cu Ucraina și Republica Moldova către localități de pe teritoriul României sau către ieșirea din țară spre alte state, în afara celor menționate anterior, notează sursa citată. „În contextul situațiilor prezentate privind conflictul militar între Federația Rusă și Ucraina, ținând cont de cadrul legal actual aplicabil, s-a considerat necesară elaborarea unei Hotărâri de Guvern privind acordarea de gratuități și facilități cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, în vederea reglementării situațiilor actuale.

Astfel, se propune ca aceștia să beneficieze, pe o perioadă de 5 zile calendaristice de la momentul intrării pe teritoriul României, pentru deplasări efectuate din zona granițelor cu Ucraina și Republica Moldova către localități de pe teritoriul țării sau către ieșirea din țară, spre alte state în afara celor menționate anterior, de: gratuitate la toate călătoriile efectuate cu operatorii de transport feroviar, la toate rangurile de tren, clasa a II-a, loc pe scaun; gratuitate la efectuarea unei călătorii cu mijloace de transportul rutiere pe teritoriul țării și a unei călătorii internaționale în baza hotărârii comitetului județean pentru situații de urgență sau a Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență, după caz, care va cuprinde numărul de persoane care necesită transport, localitatea de îmbarcare și destinația”, se arată în actul normativ.

Practic, de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, se abrogă Hotărârea Guvernului nr. 337/2022 privind acordarea de gratuități și facilități pentru transportul cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 246 din 12 martie 2022. De asemenea, prin acest proiect de act normativ se propune suplimentarea bugetului MTI cu suma de 4,159 milioane de lei, pentru acoperirea cheltuielilor cu transportul feroviar public al acestor cetățeni, în perioada 1 – 11 martie 2022.

Totodată, s-a stabilit să fie întreprinse, în continuare, demersuri în vederea asigurării de sprijin și asistență umanitară pentru anumite categorii de cetățeni străini sau apatrizi aflați în situații deosebite provenite din Ucraina. În contextul acordării gratuităților de călătorie, CFR Călători a dispus suplimentarea capacităților de transport în vederea evitării aglomerării și a asigurării tranzitului cetățenilor din Ucraina.

Vezi si

Alexandru Piţurcă şi directorul Romarm vor fi cercetaţi în libertate, sub control judiciar

Un judecător de la Tribunalul Bucureşti a respins, marţi noaptea, cererea DNA de arestare preventivă …