Thursday , December 1 2022

Referendumul din Crimeea s-a încheiat. 93% au votat în favoarea unirii cu Rusia – exit-poll

referendum crimeea

Aproximativ un milion şi jumătate de oameni au fost așteptați la urne, duminică, în Crimeea, ca să decidă dacă vor alipirea de Rusia sau dacă rămân alături de Ucraina. 93% dintre participanți au votat pentru prima variantă.
Referendumul este unul contestat de comunitatea internaţională şi de conducerea de la Kiev, care au denunţat scrutinul ca fiind unul ilegitim şi au anunţat că nu vor recunoaşte rezultatele consultării populare. În Crimeea, orice adunare publică a fost interzisă până la ora închiderii secţiilor de votare.
Controversatul referendum din Crimeea s-a încheiat în urmă cu puţin timp, iar prezenţa la urne depăşise 73 la sută la ora 18.00. Autorităţile din republica autonomă nu au nici o emoţie cu privire la rezultatul consultării populare. Sondajele făcute arată că populaţia susţine în număr covârşitor alipirea la Rusia. Potrivit exit-pollurilor, 93% dintre alegători au votat în favoarea unirii cu Rusia.
Singura problemă este recunoaşterea internaţională a referendumului. Deja Uniunea Europeană a anunţat că scrutinul este considerat ilegal şi ilegitim.
Întrebările pentru referendumul din Crimeea:
– „Sunteţi pentru reunificarea Crimeei cu Rusia în calitate de subiect al Federaţiei Ruse?”
– „Sunteţi pentru revenirea Crimeei la Constituţia din 1992 şi statutul de parte a Ucrainei?”
Ddatele finale ale consultării populare vor fi date publicităţii luni dimineaţă.
Statele occidentale care sprijină noua putere de la Kiev au avut o ultimă încercare diplomatică pentru a împiedica referendumul din Crimeea. Însă Rusia a blocat, în Consiliul de Securitate al ONU, rezoluţia care ar fi interzis votul din republica autonomă din Ucraina.
Cu câteva ore înainte de deschiderea urnelor, situaţia din Ucraina era extrem de tensionată. Încurajaţi de gestul oficialilor din republica autonomă, locuitorii din Doneţk au cerut şi ei un referendum asemănător celui din Crimeea. Peste cinci mii de oameni au manifestat la Doneţk, lângă statuia lui Lenin, şi au cerut organizarea unui referendum ca să ducă la alipirea acestei regiuni din estul Ucrainei la Rusia. Demonstraţia a avut loc la două zile de la confruntările violente dintre susţinătorii şi adversarii Moscovei din acest oraş, atunci când au murit doi oameni.
Regiunea Crimeei a făcut parte din Rusia până în 1954, când a fost cedată Ucrainei de liderul sovietic Nikita Hrușciov. Mulți dintre localnici (peste 60%) sunt etnici ruși care ar prefera să fie guvernați de Moscova, nu de Kiev.
în Crimeea se află și Flota rusă la Marea Neagră, dar Rusia a semnat, pe de altă parte, acorduri prin care și-a luat angajamentul că va respecta integritatea teritorială a Ucrainei.
digi24.ro

Vezi si

Salariile bugetarilor se majorează cu 10% de la 1 ianuarie 2023; indemnizaţiile pentru funcţiile de demnitate publică se plafonează

Drepturile salariale ale personalului din sectorul bugetar se majorează cu 10%, de la 1 ianuarie …

One comment

  1. Oare de ce nu ma mira rezultatul referendumului?