Thursday , August 18 2022

Referendum in Catalonia: Madridul a blocat sistemul electronic de vot si a sigilat centre de votare

catalonia

Guvernul Spaniei a anuntat, sambata, ca Politia a sigilat 1.300 din cele 2.315 scoli din Catalonia, care fusesera alese pentru amenajarea sectiilor de votare in cadrul referendumului privind independenta regiunii, in pofida interzicerii lui de catre Madrid.
Potrivit unei surse oficiale guvernamentale, 163 de scoli cu sectii de votare au fost ocupate de catre familii. Persoane care sustin organizarea referendumului au petrecut noaptea in scoli, in scopul de a impiedica un ordin al Politiei de a evacua si de a inchide sectiile de votare pana la ora 6:00 a zilei de duminica.
Scrutinul ar trebui sa inceapa duminica la ora 9:00, relateaza Reuters.
Ulterior, autoritatile centrale spaniole au inchis sistemul electronic de numarare a voturilor in Catalonia, relateaza DPA.
Blocand sistemul de numarare, Madridul “a anulat” efectiv referendumul, care a fost deja declarat ilegal, a spus presei purtatorul de cuvant al Guvernului de la Madrid, Inigo Mendez de Vigo.
Mai multi ofiteri ai Garzii Civile au afirmat anterior in cursul zilei ca au descins la centrul catalan de tehnologie si comunicatii, unde se afla software-ul pentru sistemul electronic de numarare a voturilor.
Aceasta “noua masura impotriva proclamarii ilegale” a referendumului “a avut loc in limitele legii”, a afirmat purtatorul de cuvant.
Seful guvernului central, Mariano Rajoy, a subliniat de mai multe ori ca referendumul pentru independenta Cataloniei nu va avea loc niciodata.
Pe de alta parte, mii de persoane, fluturand steaguri spaniole, au manifestat, sambata, la Madrid pentru a apara unitatea Spaniei, cu o zi inainte de referendum.
Manifestantii s-au strans in Plaza de Cibeles, in centrul Madridului, la apelul Fundatiei pentru apararea natiunii spaniole (Denas), potrivit unui corespondent al AFP la fata locului.
Arborand drapelul national, rosu-galben-rosu, manifestantii strigau “Catalonia face parte din Spania”, dar si refrene ale suporterilor de fotbal, precum “Eu sunt spaniol, spaniol, spaniol”.
Alti manifestanti strigau chiar “Puigdemont, la inchisoare”, referire la Carles Puigdemont, seful executivului regional separatist catalan, care sfideaza guvernul si justitia spaniola organizand duminica referendumul, interzis de catre Madrid, care il considera anticonstitutional.
ziare.com

Vezi si

Rusia ar putea pregăti o provocare la centrala de la Zaporojie. Ocupanții ruși și-au luat brusc o zi liberă

Rusia ar putea pregăti o provocare pentru vineri la centrala nucleară din Zaporojie, situată în …