Tuesday , January 31 2023

REFERENDUM GRECIA.Primele rezultate oficiale: 59,8% au spus NU

vot greci

A fost ziua referendumului din Grecia. Aproximativ 10 milioane de alegători au fost chemaţi la urne pentru a vota în favoarea sau împotriva unor măsuri de austeritate și reforme propuse de către creditorii țării. Analiștii consideră că dincolo de un vot crucial pentru soarta țării, acest scrutin reprezintă totodată un DA sau NU spus funcționării instituțiilor europene.
Primele rezultate parțiale oficiale, comunicate de Ministerul de Interne de la Atena după numărarea a 10 la sută din voturi, confirmă tendința indicată de sondaje: 59,8 la sută dintre alegători au spus NU, iar 40,2 la sută au spus DA.
Ministrul grec al apărării: „Poporul a dovedit că nu se supune șantajului, terorii și amenințării. Democrația a câștigat”.
Toate exit-pollurile televiziunilor indică victoria taberei NU.
Cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Francois Hollande vor avea luni seara, la Paris, o întrevedere urmată de un dineu de lucru pentru a evalua „consecințele referendumului din Grecia”, a anunțat duminică Palatul Elysee.
Această întâlnire „se înscrie în cadrul cooperării permanente dintre Franța și Germania pentru a contribui la o soluție durabilă în Grecia”, precizează comunicatul.

Vezi si

Liberalii vor comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale în 2024

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat luni despre comasarea alegerilor locale cu …