Monday , January 30 2023

REFERENDUM. Grecia, în faţa unei alegeri istorice. Sondaje: 52% NU, 48% DA

referendum

Este ziua referendumului din Grecia. Aproximativ 10 milioane de alegători sunt chemaţi la urne pentru a vota în favoarea sau împotriva unor măsuri de austeritate și reforme propuse de către creditorii țării. Analiștii consideră că dincolo de un vot crucial pentru soarta țării, acest scrutin reprezintă totodată un DA sau NU spus funcționării instituțiilor europene.
Primele rezultate neoficiale ale referendumului, oferite de canalele de televiziune greceşti, la ora 19,00, sunt următoarele:
52% au votat pentru NU ( respingerea programului de măsuri propuse de creditorii internaţionali), 48% DA.
Participarea la referendumul ce are loc duminică în Grecia este la un nivel similar celui de la alegerile din ianuarie 2015, când prezența la vot a fost de 65 %, au indicat surse bine informate, citate de agenția elenă de presă ANA – scrie Agerpres.
Potrivit surselor, aceasta înseamnă că, dacă rata participării la vot depășește 40 %, minimum cerut, referendumul va fi validat.
Majoritatea alegătorilor sosiți la secțiile de votare sunt hotărâți deja cum vor vota, în timp ce toți sunt de acord că, indiferent de rezultatul referendumului, grecii trebuie să rămână uniți.
Mulți cred că, indiferent de rezultatul referendumului, vor urma zile grele. ”Alegem între rău și mai rău”, estima un alegător.
Aproximativ 11 milioane de greci sunt chemați duminică la urne pentru a decide dacă țara trebuie să accepte sau să respingă acordul propus Atenei de către creditorii săi internaționali (BCE, UE, FMI).

Vezi si

Prognoza meteo până pe 12 februarie, pe regiuni. Gerul ne ocolește, vom avea lapoviță și ninsori

Vremea începe să se încălzească, apoi se face din nou frig, potrivit prognozei ANM pentru …