Thursday , October 6 2022

Rectificarea bugetară, decisă la secret. Ponta: Acord pe sănătate, agricultură și autorități locale

ponta6

Premierul Victor Ponta a confirmat, într-o postare pe pagina sa de Twitter, că membrii coaliției de guvernare au ajuns la un acord, în urma ședinței de astăzi, privind cea de-a doua rectificare bugetară din acest an. Potrivit prim-ministrului, există sprijin politic pentru sănătate, agricultură și autorități locale.
Liderii PSD, UNPR și ALDE s-au întâlnit, în secret, la Vila Lac pentru a pune la punct planul rectificării bugetare ce va fi aprobat, vineri, într-o şedinţă specială de Guvern. Sănătatea, agricultura şi autorităţile locale sunt marii cîştigători, până în acest moment, ai celei de a doua rectificări bugetare din acest an, potrivit Realitatea TV.
Cert este că datele aferente lunii septembrie arată că bugetul se află pe excedent, fiind colectate cu 6,5 miliarde de de lei mai mult decât era estimat inițial. Cele mai mari sume s-au colectat în urma reducerii TVA la alimente de la 24 la 9% și încasările au fost mai mari cu 24 de procente, declara ieri premierul Victor Ponta.
Concret, vor fi alocate fonduri în plus pentru profesori, medici şi agricultori. În plus, bugetarii care au dat în judecată statul, pentru a-şi recupera salariile tăiate, vor primi toate sumele restante anul acesta. Premierul Victor Ponta declara, săptămâna trecută, că “este din nou o rectificare pozitivă” și că va fi păstrată ținta de deficit bugetar de 1,86% din PIB.
“Este din nou o rectificare pozitivă. Avem bani mai mulți și ăsta este un merit al ANAF care a combătut evaziunea fiscală”, declara Victor Ponta, potrivit HotNews.ro.
Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, anunța, pe 31 iulie, că a doua rectificare bugetară, din acest an, va avea loc la finalul lunii octombrie, în urma unei analize preliminare a modului în care ordonatorii de credite au cheltuit banii alocați:
“În octombrie, la a doua rectificare, vom face o analiză să vedem cum au fost cheltuite sumele alocate la această rectificare. Dacă nu s-au cheltuit, vom proceda la fel: să alocăm sumele în zonele de interes în economie, să se cheltuie eficient”.
Teodorovici mai preciza că, la actuala rectificare bugetară, s-a ținut cont de modul în care au fost cheltuiți banii și nu au fost realizate alocări artificiale, necorelate cu necesitățile. Totodată, ministrul Finanțelor reamintea că actuala rectificare bugetară este una pozitivă, nu afectează ținta de deficit de 1,86% din PIB pentru 2015 și sublinia că rectificarea bugetară a fost discutată și cu reprezentanții instituțiilor financiare internaționale, iar aprecierea acestora a fost pozitivă.
Șeful Finanțelor a menționat faptul că și Consiliul Fiscal a apreciat că menținerea cotei de deficit, pentru acest an, este una fezabilă.
Guvernul a aprobat, pe 28 iulie, prima rectificare bugetară pe anul în curs, în forma propusă de Ministerul de Finanțe. Executivul a luat în calcul o creștere economică de 3,3% anul acesta, în creștere de la 2,5%, cât se estima la elaborarea bugetului de stat pe anul 2015, potrivit proiectului de rectificare bugetară postat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, citat de agerpres.ro.
În aceste condiții, s-a propus majorarea, atât a veniturilor, cât și a cheltuielilor bugetului general consolidat, pe sold, cu suma de 4,46 miliarde de lei, astfel încât deficitul bugetului general consolidat să se mențină nemodificat ca valoare nominală, respectiv 13,004 miliarde de lei. Ca pondere în PIB, deficitul crește de la 1,83% la 1,86%, ca urmare a modificării nivelului PIB estimat pe anul 2015.
realitatea.net

Vezi si

Oțet fals oprit de la vânzare din Lidl. Era prezentat ca oțet din vin, dar era acid acetic și apă

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a decis oprirea definitivă de la vânzare a unui …